Αξέχαστη θα μείνει η νύχτα μεταξύ 15 και 16 Νοεμβρίου στους Τζέικ Σάλιβαν και Άντονι Μπλίνκεν, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Ads

Οι δυο αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera», προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να κατευνάσουν τους έξαλλους από θυμό, Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι φέρονται να απαιτούσαν την επέμβαση του ΝΑΤΟ, μετά το πυραυλικό χτύπημα στο πολωνικό χωριό. 

Το βράδυ της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, σύμφωνα με την «Corriere Della Sera», αν και δεν υπήρχαν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες για την προέλευση του πυραύλου, ο Ζελένσκι ζήτησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ και η Πολωνία συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο, προκαλώντας συναγερμό. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «άγρια νύχτα» μεταξύ Μπαλί – όπου λάμβανε χώρα η σύνοδος κορυφής των G20 – Ουάσιγκτον, Βαρσοβίας και Κιέβου.

Τελικά ο διεθνής συναγερμός έλαβε τέλος με επίσημη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Ουκρανούς και όχι από τους Ρώσους και κατά λάθος χτύπησε το έδαφος της Πολωνίας, προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων. 

Ads

Στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα, ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει: Το δυτικό μπλοκ πρέπει να «περιορίσει» τον Πούτιν, όχι να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και σίγουρα δεν ήταν έτσι το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και ο Μπλίνκεν κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και εβδομάδες. Από τη μια πλευρά, η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η αμερικανική κυβέρνηση μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία χτίζει τις προϋποθέσεις για να φτάσει σε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παρακάμψει τον Ζελένσκι.

Μία από τις βασικές κινήσεις, αναφέρει η εφημερίδα, είναι η αύξηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη Ρωσία. Ήταν ένας από τους στόχους με τους οποίους παρουσιάστηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία στη G20 στο Μπαλί, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ζήτησαν να εισαχθεί μια ρητή καταδίκη του πολέμου του Πούτιν στην τελική δήλωση.

Η Κίνα και φυσικά η Ρωσία δεν συμφώνησαν. Το κείμενο, λοιπόν, καταγράφει τη θέση κατά του Πούτιν ως αυτή που ελήφθη από την «πλειονότητα των χωρών». Η Ινδία, από την πλευρά της, εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης, ενώ άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία, δεν πήραν πάρει θέση ούτε με τον έναν, ούτε τον άλλο τρόπο.