Ο Ερντογάν και το κόμμα του βρίσκονται σε χάος. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος άσκησε έντονη κριτική στους δικούς του βουλευτές που δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης.

Ads

Ο κ. Αλμπαϊράκ, ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην βουλευτής, προβλέπει σύντομα τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών. «Είναι δυσαρεστημένοι με τους εσωτερικούς μηχανισμούς του κόμματος όπου οι άνθρωποι του Προέδρου διορίζονται σε θέσεις που δεν τους αξίζουν», είπε.

Άλλο ένα πρόβλημα για τον Μοναδικό Άνθρωπο: Ο Ερντογάν και οι εκπρόσωποι των δικαστικών θεσμών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό εμπόδιο στο να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023. Ενώ ολόκληρη η αντιπολίτευση και νομικοί επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρίτη υποψηφιότητα για τον Ερντογάν.
Είναι εύκολο να παρατηρηθούν οι δυσκολίες της εξουσίας με γυμνό μάτι: οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα υπέρ της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Από την άλλη όμως, ούτε στις πρωτοβουλίες της λάμπει η αξιωματική αντιπολίτευση που σχηματίζουν τα 6 κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ads

Η «Τράπεζα των 6» δημοσίευσε με κομπασμό το μανιφέστο της στις 31 Ιανουαρίου: ένα κείμενο 240 σελίδων με τίτλο «Η Τουρκία του αύριο» που περιέχει 9 κεφάλαια και περισσότερα από 2 χιλιάδες άρθρα. Ένα είδος «Κοινού Προγράμματος της μελλοντικής κυβέρνησης».

Είναι γενικά αόριστες υποσχέσεις χωρίς λεπτομέρειες και βάσεις. Το κείμενο δεν κάνει καμία αναφορά στο κουρδικό πρόβλημα, το κύριο ζήτημα της χώρας, ασχολείται μόνο σε δυόμισι σελίδες με την εξωτερική πολιτική, ενώ ο τομέας αυτός παρουσιάζει πολλά εμπόδια (Σχέσεις με Δαμασκό, Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες κ.λπ.).

Το κείμενο δεν αναφέρει ούτε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Επίσης απουσιάζουν τα θέματα LGBTQI+. Ακόμη χειρότερα, «η Τράπεζα των 6» δεν εξηγεί πώς θα ζητήσει από τον Πρόεδρο να λογοδοτήσει για τα 20 χρόνια εξουσίας του τα οποία ήταν γεμάτα παράνομες πράξεις.

Το μανιφέστο επικρίνεται βίαια από την αριστερά και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών  (HDP). To HDP είχε ήδη δηλώσει ότι θα παρουσιάσει δικό του υποψήφιο, αλλά και εκεί δεν γίνονται μεγάλες προσπάθειες για πρόταση νέας πολιτικής. Μόνο ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, στη φυλακή εδώ και 6 χρόνια, ηγείται εκστρατείας στο Διαδίκτυο από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι υποστηρικτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι το μανιφέστο έχει μεγάλη πολιτική επιτυχία γιατί ο κ. Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κεμαλιστής, κρατιστής και εθνικιστής πάνω απ’ όλα) μπόρεσε να ενώσει 6 πολιτικά κόμματα που έχουν πολύ λίγα κοινά σημεία. Πράγματι τα 5 κόμματα αυτού του συνασπισμού είναι ανοιχτά κόμματα της συντηρητικής δεξιάς.

Το IYI Parti (το Καλό Κόμμα της κας Ακσενέρ) προέκυψε από το MHP (Οι Γκρίζοι Λύκοι), τα Ντέβα και Γκέλετσεκ (προέκυψαν από το ΑΚΡ και επικεφαλής σήμερα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργό του Ερντογάν), το Σαντέτ (από το πρώην ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν) και τελικά το Δημοκρατικό Κόμμα (πρώην κόμμα του νυν υπουργού Εσωτερικών του Ερντογάν) μπόρεσε να εκφραστεί ελεύθερα σε αυτό το κείμενο.

Η «Τράπεζα των 6» είναι ήδη πολύ απασχολημένη γιατί συζητούν το μοίρασμα των υπουργικών χαρτοφυλακίων ή ακόμα και τις θέσεις του Γενικού Διευθυντή Διοίκησης. Κανείς δεν είναι ακόμη σίγουρος για εκλογική νίκη.

Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι σε αυτόν τον συνασπισμό υπάρχουν πολιτικά κόμματα (Deva, Gelecek, Saadet, Demokrat) που έχουν μόλις 2 έως 4% της πρόθεσης ψήφου. Η «Τράπεζα των 6» έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα να κάνει συμμαχία με το HDP που έχει μεταξύ 10 και 15% της πρόθεσης ψήφου.

«Ακόμα κι αν ο Ερντογάν χάσει στις 14 Μαΐου, είναι ήδη σχεδόν βέβαιο ότι η αντιπολίτευση δεν θα κερδίσει» είναι η πιο διαδεδομένη αντίληψη στα παρασκήνια στην Άγκυρα.