Το Ισραήλ αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Πληροφοριών του συνέταξε μια πρόταση που περιλάμβανε τρεις εναλλακτικές «λύσεις» για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της «μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Ads

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, μόλις έξι ημέρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Το έγγραφο καταγράφει τρεις εναλλακτικές «λύσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν «την παραμονή των κατοίκων στη Γάζα με την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα, την παραμονή των κατοίκων στη Γάζα με την ανάδειξη τοπικής αραβικής κυριαρχίας ή τη μετεγκατάστασή τους από τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά».

Το έγγραφο αναφέρει ότι «η τρίτη εναλλακτική λύση θα επιτύχει στρατηγικά αποτελέσματα, είναι εφικτή και απαιτεί την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ για την επίτευξη των στόχων τους».

Ads

Προσθέτει ότι η πρώτη και η δεύτερη εναλλακτική έχουν σημαντικές ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τις στρατηγικές τους συνέπειες και τη μακροπρόθεσμη σκοπιμότητά τους, καθώς καμία από αυτές δεν θα παρείχε το απαραίτητο αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

«Το Ισραήλ θα μπορούσε αρχικά να μετεγκαταστήσει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας σε πόλεις-σκηνές, για να ακολουθήσει αργότερα η δημιουργία μόνιμων κοινοτήτων στο βόρειο Σινά», προτείνει το έγγραφο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς όσο και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχουν απορρίψει σθεναρά την ιδέα της μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας στο Σινά.

Η Haaretz ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συζήτησαν “να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εκτοπιστούν στην Αίγυπτο ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος‘ μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά μια πηγή που γνωρίζει τη σύνταξή του δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν αναμένεται να συζητήσει την πρόταση και ότι το υπουργείο δεν είναι η κυβερνητική οντότητα που θα ήταν υπεύθυνη για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Η Haaretz επεσήμανε ότι «πηγές του υπουργείου υποβάθμισαν τη σημασία του εγγράφου». «Όμως είναι μια πρώτη απόδειξη ότι οι Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν στρατηγικές εξόδου μετά την επίτευξη του στόχου του Ισραήλ να τερματιστεί η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα» συνέχισε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «το έγγραφο αναγνωρίζει ότι η μετεγκατάσταση του πληθυσμού της Γάζας δεν θα αποκτήσει διεθνή νομιμότητα, αλλά ισχυρίζεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ του πληθυσμού της Γάζας».

Όσον αφορά την επίσημη στάση, η εφημερίδα ανέφερε ότι «το γραφείο του πρωθυπουργού (σ.σ. Μπενιαμίν Νετανιάχου) δήλωσε απαντώντας για το άρθρο αυτό ότι πρόκειται για ένα αρχικό έγγραφο του είδους που μπορεί να βρεθεί σε δεκάδες επαναλήψεις σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας. Το θέμα της «επόμενης ημέρας» δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, «το οποίο επικεντρώνεται τώρα στην εξάλειψη των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».