Μιας ευρείας κλίμακας εκστρατεία προωθούν οι ιρανικές αρχές για την επιβολή των κατασταλτικών νόμων περί υποχρεωτικής κάλυψη, όπως έκανε γνωστό η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Ads

Τον Ιανουάριο του 2024, οι αρχές καταδίκασαν την Roya Heshmati σε 74 μαστιγώματα, επειδή εμφανίστηκε χωρίς μαντίλα σε δημόσιο χώρο. Σε μαρτυρία στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφηγήθηκε το μαστίγωμά της από υπάλληλο, παρουσία δικαστή σ’ ένα δωμάτιο που περιέγραψε ως «μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων».

Μεσαιωνικές πρακτικές

Μέσω εκτεταμένης επιτήρησης γυναικών και κοριτσιών σε δημόσιους χώρους και μαζικών αστυνομικών ελέγχων με στόχο τις γυναίκες οδηγούς, σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν κατασχεθεί αυθαίρετα τα αυτοκίνητά τους ως τιμωρία, επειδή αψήφησαν τους ιρανικούς νόμους περί κάλυψης.

Άλλες έχουν διωχθεί και έχουν καταδικαστεί σε μαστίγωμα ή φυλάκιση ή έχουν αντιμετωπίσει άλλες ποινές, όπως πρόστιμα ή έχουν αναγκαστεί να παρακολουθήσουν μαθήματα «ηθικής».

Ads

Όπως επισημαίνει η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «Σε μια σκοτεινή προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση στην υποχρεωτική κάλυψη στον απόηχο της εξέγερσης “Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία”, οι αρχές του Ιράν τρομοκρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια υποβάλλοντάς τες σε συνεχή παρακολούθηση και αστυνόμευση, διαταράσσοντας την καθημερινή τους ζωή και προκαλώντας τους τεράστια ψυχική οδύνη.

Οι δρακόντειες τακτικές τους εκτείνονται από το σταμάτημα των γυναικών οδηγών στον δρόμο και τη μαζική κατάσχεση των οχημάτων τους μέχρι την επιβολή απάνθρωπων ποινών μαστίγωσης και φυλάκισης».

Οι αρχές του Ιράν τρομοκρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια υποβάλλοντάς τους σε συνεχή παρακολούθηση και αστυνόμευση, διαταράσσοντας την καθημερινή τους ζωή και προκαλώντας τους τεράστια ψυχική οδύνη.

Απάνθρωπες ποινές

Οι ασφυκτικές τακτικές τους εκτείνονται από το σταμάτημα των γυναικών οδηγών στον δρόμο μέχρι την επιβολή απάνθρωπων ποινών μαστίγωσης και φυλάκισης.

Η Διεθνής Αμνηστία έμαθε για 15 γυναίκες και ένα 16χρονο κορίτσι σε 7 επαρχίες, που διώχθηκαν αποκλειστικά και μόνο επειδή εμφανίστηκαν χωρίς μαντίλα ή επειδή φορούσαν «ακατάλληλο» χιτζάμπ ή καπέλα ενώ βρίσκονταν μέσα στα οχήματά τους – σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, θέατρα, αεροδρόμια ή μετρό- ή σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κλίμακα αυτών των διώξεων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι αρχές δεν δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία.

Οι φορείς επιβολής των εξευτελιστικών αναγκαστικών νόμων περιλαμβάνουν την Αστυνομία Ηθικής Ασφάλειας (police amniat-e akhlaghi), την τροχαία, τις εισαγγελίες, τα δικαστήρια, το Υπουργείο Πληροφοριών και τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς και την παραστρατιωτική δύναμη Basiji και άλλους πράκτορες με πολιτικά.