Στον έλεγχο των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης έχει περάσει το 95% της πόλης Μπάνι Ουάλιντ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων.

Ads

 
Όπως μετάδωσε το Reuters, οι αντικαθεστωτικοί ύψωσαν σημαίες σε διάφορα κτήρια στην κεντρική πλατεία της πόλης και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, πανηγυρίζοντας για την επιτυχία τους.
 
H Μπάνι Ουάλιντ μαζί με τη Σύρτη είναι τα δύο τελευταία προπύργια του Καντάφι.
 
Γκρεμίζεται το σύμβολο του Καντάφι στην Τρίπολη
 

Στο μεταξύ, εκσκαφείς άρχισαν να γκρεμίζουν την Κυριακή τους τοίχους που περιβάλλουν το συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, σύμβολο του καθεστώτος Καντάφι.
 
Η νέα λιβυκή ηγεσία δήλωσε ότι είναι καιρός «να κατεδαφιστεί το σύμβολο της τυραννίας». Πληροφορίες αναφέρεουν ότι στη θέση του οχυρού του ανατραπέντος Λίβυου συνταγματάρχη πρόκειται να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο.
 
Ανταποκριτές διεθνών μέσων αναφέρουν ότι οι Λίβυοι έχουν ήδη μετατρέψει μία αυλή, όπου έβγαζε «πύρινους» λόγους ο Καντάφι, σε υπαίθρια αγορά κατοικίδιων ζώων.
 
Παράλληλα τα ίχνη του Μουαμάρ Καντάφι αγνοούνται από τα τέλη Αυγούστου, όταν έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων η Τρίπολη. Οι κανταφικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της Σύρτης, γενέτειρας του συνταγματάρχη Καντάφι. Η νέα ηγεσία περιμένει την πτώση της Σύρτης προκειμένου να ανακηρύξει την «απελευθέρωση» της χώρας και να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών.