Η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι αυτό είναι μία πρακτική που πρέπει να μετριαστεί.

Ads

Σε μια εποχή που ο ευρωσκεπτικισμός ανδρώνεται όλο και περισσότερο στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης και με το δημοψήφισμα του Ιουνίου για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας ή μη στην ΕΕ, ο επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε την ανάγκη το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων να μετατεθεί στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

«Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής. Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, η κάθε χώρα ατομικά βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρωπης, σε ερώτηση του Βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

«Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα», είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρία του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών», παραδέχτηκε επίσης.

Ads

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία με ένα δημοψήφισμα. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ όμως είπε ωστόσο ότι είναι αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων το προσφυγικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, ενώ σημειώνεται ότι έχει υποστηρίξει και σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Κάναμε λάθος που νομοθετήσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά θα σφάλλαμε επίσης και αν δεν δείχναμε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.