Τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, εν μέσω του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες για το Brexit, σχολίασε με τον τρόπο του, όπως πάντα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διάφορες αυστριακές εφημερίδες».

«Όταν δύο σκαντζόχοιροι αγκαλιάζονται, πρέπει να προσέχουν να μην γρατζουνιστούν», συμπλήρωσε με νόημα.

Σημειώνεται ότι με φωτεινή εξαίρεση την πιο ήπια στάση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα επιμένοντας ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στο Τσέκερς το καλοκαίρι και με το οποίο παρουσιάστηκε η Μέι στο Σάλτσμπουργκ επιδέχεται πολλών βελτιώσεων.

Ads

Με μία σκληρή «αντιπολίτευση» μέσα στους κόλπους των Τόρις, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο στο Τσέκερς εκτιμώντας ότι συνιστά μία άνευ προηγουμένου υποχώρηση στην Ευρώπη, η Μέι ήλπιζε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της θα σταθούν πιο θετικοί απέναντι στη μέση οδό που προωθεί.