Την περασμένη Τετάρτη, ένας 65χρονος άνδρας με καρδιοπάθεια φτάνει σε νοσοκομείο του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, με συμπτώματα κορονοϊού, οξεία δύσπνοια και πυρετό. Το νοσοκομείο υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Όταν φτάνει, μπαίνει αμέσως σε μια σκηνή επιτήρησης έξω από το νοσοκομείο που έχει στηθεί από την οργάνωση στο πλαίσιο της παρέμβασής τους για τη νόσο COVID-19. 

Ads

Η ομάδα τού χορηγεί οξυγόνο και του προσφέρει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, μέχρι να έρθει ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς για έλεγχο και παρακολούθηση, σύμφωνα με τα σχέδια παραπομπής που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των φορέων υγείας στην περιοχή. 

Στη συνέχεια, το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να οργανώσει την παραπομπή του ασθενούς επικοινωνώντας με δύο δομές που έχουν χαρακτηριστεί νοσοκομεία αναφοράς για πιθανά ή επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19, το ένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το άλλο από τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, κανένα από τα δύο νοσοκομεία δεν μπορεί να τον δεχτεί. Το ένα δεν έχει τα απαραίτητα υλικά για την περίθαλψή του, ενώ το άλλο δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχτεί ούτε επιβεβαιωμένους ασθενείς COVID-19 ούτε ασθενείς που πιθανώς να έχουν νοσήσει. Η υπηρεσία ασθενοφόρων στην οποία απευθύνθηκε το προσωπικό για την παραπομπή, επίσης, δεν είναι ακόμη έτοιμη να χειριστεί τη μεταφορά του ασθενούς. 

image
Γιατρός περιμένει τους ασθενείς σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ads

«Παρά τις αρνήσεις αυτές, η ιατρική ομάδα συνέχισε να αναζητά λύσεις για αυτόν τον ασθενή» λέει ο Κρίστιαν Ρέντερς, Συντονιστής Πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη βορειοδυτική Συρία. Μία ώρα μετά την άφιξη του ασθενούς στη δομή που συνδιοικείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η ομάδα επιτήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται για να συλλέξει δείγμα για τεστ, το οποίο έδειξε, 24 ώρες αργότερα, ότι ο ασθενής δεν έχει προσβληθεί από τη νόσο COVID-19. 

Αργότερα εκείνη τη μέρα, ο ασθενής μεταφέρεται με άλλο ασθενοφόρο στο πρώτο νοσοκομείο με το οποίο είχε γίνει επικοινωνία.  Στο διάστημα που μεσολάβησε το νοσοκομείο έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά ώστε να μπορέσει να τον δεχτεί, παρά τις ελλείψεις, ακόμη και σε εξοπλισμό προστασίας που απαιτείται για τη νοσηλεία τέτοιων ασθενών. 

«Αυτή η σειρά γεγονότων δείχνει δύο σημαντικά πράγματα: το ένα το γνωρίζαμε, ενώ για το άλλο ανησυχούμε. Είναι γνωστό ότι το σύστημα υγείας στο Ιντλίμπ είναι στα όριά του και έχει πολλές ελλείψεις σε υλικά. Οι ήδη μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τη φροντίδα της υγείας των κατοίκων θα γιγαντωθούν εάν εξαπλωθεί η νόσος COVID-19 εδώ. Μόλις ένα ύποπτο περιστατικό έδειξε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή αυτή» λέει ο Κρίστιαν Ρέντερς. 

image
Γιατρός περιμένει τους ασθενείς σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

«Εδώ και χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλάμε ανοιχτά για την κρίσιμη κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, αλλά και για τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε, μαζί με άλλους ιατρικούς φορείς, προκειμένου να ανταποκριθούμε κατάλληλα στις ανάγκες και να προσφέρουμε επαρκή περίθαλψη στους ασθενείς» προσθέτει ο Ρέντερς. «Σήμερα, δίνουμε αγώνα για να έρθουν προμήθειες και ανθρώπινο δυναμικό στη βορειοδυτική Συρία, πράγμα που περιορίζει πάρα πολύ τη δυνατότητά μας να κλιμακώσουμε την παρέμβασή μας. Συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς στο πεδίο, όμως πολλοί αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Ωστόσο, διαρκώς βλέπουμε στις δραστηριότητές μας πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ιατρική βοήθεια, ιδίως ενόψει μιας πανδημίας.»

Την επόμενη μέρα, ο ασθενής πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. «Ο θάνατος αυτού του ασθενούς μάς θλίβει. Παρόλο που το τεστ ήταν αρνητικό, η εμπειρία αυτή έδειξε ότι η περιοχή δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα που έρχεται» προειδοποιεί ο Ρέντερς. Το νοσοκομείο που συνδιοικείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχει δεχτεί ήδη άλλους έξι ασθενείς με συμπτώματα της νόσου COVID-19 αυτή την εβδομάδα. Το σύστημα εισαγωγής ασθενών έχει τροποποιηθεί όσον αφορά στον έλεγχο, τον εντοπισμό και την παραπομπή ασθενών με συμπτώματα της νόσου COVID-19, ώστε να προστατεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι άλλοι ασθενείς από τη μόλυνση. Πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε και την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο Ρέντερς. «Όμως η αδυναμία μας να κλιμακώσουμε τις δραστηριότητές μας στο Ιντλίμπ και να κάνουμε περισσότερα ενόψει αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στις αρμόδιες τουρκικές αρχές να διευκολύνουν την άμεση διέλευση βασικών προμηθειών και προσωπικού με προορισμό τη βορειοδυτική Συρία, ώστε να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε την ανθρωπιστική και ιατρική παρέμβασή μας εκεί».

image
Γιατρός ρωτάει τον ασθενή του για τα συμπτώματα στην είσοδο ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τα ύποπτα περιστατικά με κορωνοϊό

Τι κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Συρία

Στη βορειοδυτική Συρία, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν μαιευτική φροντίδα υγείας, γενική φροντίδα υγείας και θεραπεία για χρόνια νοσήματα με κινητές μονάδες. Διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και βελτιώνουν τις υποδομές ύδρευσης και υγιεινής. Ακόμη, υποστηρίζουν τακτικούς εμβολιασμούς σε δύο κέντρα εμβολιασμού και ένα νοσοκομείο, καθώς και μέσω κινητών μονάδων. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων που παρέχει χειρουργικές επεμβάσεις, δερματικά μοσχεύματα, επιδέσεις, φυσικοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη βασικής και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας εξ αποστάσεως σε πολλά νοσοκομεία και κλινικές γύρω από το Ιντλίμπ και το Χαλέπι, ενώ έχουν συνεργασία συνδιοίκησης με τρία νοσοκομεία.

Από την αρχή της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, αναθεωρούμε τα συστήματα διαλογής και ροής των ασθενών για να εξασφαλίσουμε τον γρήγορο εντοπισμό των πιθανών περιστατικών της νόσου COVID-19 σε ορισμένα από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που υποστηρίζουμε στην επαρχία Ιντλίμπ. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι η επιτήρηση των συμπτωματικών ασθενών μέχρι να αποχωρήσουν με ασθενοφόρο για να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς για έλεγχο και παρακολούθηση. Ακόμη, έχουμε συστήσει επιτροπές υγιεινής και τις έχουμε ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό. Έχουμε ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στις δομές μας, έχουμε εφοδιάσει το προσωπικό μας με τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας, έχουμε δωρίσει εξοπλισμό προστασίας για το προσωπικό και άλλου είδους υλικό σε αυτές τις δομές, ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυξημένο αριθμό ιατρικών συνεδριών. Σε ορισμένους από τους καταυλισμούς στους οποίους παρεμβαίνουμε, έχουμε μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια, έχουμε προσαρμόσει το σύστημα διαλογής των κινητών μονάδων μας, έχουμε εφαρμόσει μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και έχουμε αναθεωρήσει τα πρωτόκολλά μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διανομές ειδών πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες υγείας μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στη βορειοανατολική Συρία, τα ιατρικά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες Ράκα, Χασάκα και Χαλεπίου συνεχίζονται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο Αλ Ράκα, στο Κομπάνι / Αΐν Αλ Αράμπ, στον καταυλισμό του Αλ Χολ, στον καταυλισμό του Ουασοκάνι και στο Ταλ Κοσέρ/ Γιαρουμπίγια και υποστηρίζουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές στην προετοιμασία για μια επιδημία COVID-19. 

Προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικές πιέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για το έργο τους στη Συρία.

Μάθε εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά του κορωνοϊού.