Τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, Αμπαούντ και οι αδελφοί Αμπντεσλάμ, ήταν μεταξύ αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των 85 «ριζοσπαστικοποιημένων» ατόμων, που είχε διαβιβαστεί τον Ιούνιο του 2015 τις βελγικές υπηρεσίες Πληροφοριών στον δήμο του Μόλενμπεκ, πρώην Γάλλοι μυστικοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι, η διακοπή των σχέσεων με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ευθύνεται πιθανώς, για την αδυναμία της Γαλλίας να προλάβει τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Τι πήγε λάθος στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες; Τί συνέβη;
Το Μόλενμπεκ γνώριζε τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο
«Επιβεβαιώνω ότι περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που είχε διαβιβαστεί τον Ιούνιο 2015 από το Συντονιστικό Όργανο για την Ανάλυση της Απειλής [Ocma] στη δήμαρχο του Μόλενμπεκ (Φρανσουάζ Σεπμάνς) και στον διοικητή της τοπικής αστυνομίας» δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της κοινοτικής αρχής που δεν κατονομάζεται.
Ο ύποπτος ως οργανωτής των επιθέσεων, ο Βελγο-μαροκινός Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που σκοτώθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, βρισκόταν στον κατάλογο με την ένδειξη «ριζοσπαστικοποιημένος, αναχώρησε Συρία».
Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, Γάλλος 31 ετών, κάτοικος Βελγίου, μέλος της ομάδας επίθεσης κατά των εστιατορίων και καφέ, που ανατινάχθηκε, και ο αδελφός του Σάλαχ, 26 ετών, που έφθασε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις και συνεχίζει να καταζητείται, περιλαμβανόταν επίσης στον κατάλογο με ένδειξη «ριζοσπαστικοποιημένος, ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, 30 ετών, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις και κατά του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, βρισκόταν στον κατάλογο με την ένδειξη «μάλλον έφυγε για τη Συρία και μάλλον επέστρεψε».
Ο κατάλογος καταρτίσθηκε από την Ocam μετά τη διάλυση του τζιχαντιστικού πυρήνα στο Βερβιέ, που είχε σύνδεση με το Μόλενμπεκ «για τη διαμόρφωση μίας συνολικής εικόνας για τον αριθμό των ατόμων» που μπορεί να συνδέονται με τζιχαντιστές που έχουν φύγει για τη Συρία για να πολεμήσουν και είναι πιθανόν να επιστρέψουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Γαλλία αρνήθηκε λίστα Γάλλων τζιχαντιστών
Πρώην Γάλλοι μυστικοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι, η διακοπή των σχέσεων με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ευθύνεται πιθανώς, για την αδυναμία της Γαλλίας να προλάβει το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου.
Ότι θα μπορούσε πιθανώς, να προληφθεί, να αποφευχθεί, εάν η Γαλλία δεν είχε αρνηθεί λίστα με Γάλλους τζιχαντιστές που έδιναν οι συριακές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle ο Μπερνάρ Σκαρισνί, πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού, επιβεβαιώνει μιλώντας σε γαλλικό περιοδικό ότι, δύο χρόνια αφότου εγκατέλειψε τη θέση του, οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας του πρότειναν έναν κατάλογο με ονόματα Γάλλων που πολεμούν στη χώρα.
«Για λόγους ιδεολογικούς μου επέβαλαν να αρνηθώ να την παραλάβω», αποκαλύπτει σήμερα. «Είναι κρίμα γιατί η πρόταση ήταν καλή ευκαιρία για να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις μας και κυρίως να πάρουμε στοιχεία, να ταυτοποιήσουμε πρόσωπα και να παρακολουθήσουμε όλους αυτούς τους Γάλλους που πηγαινοέρχονται ανάμεσα στη Γαλλία και τη Συρία. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα γι αυτούς και χάνουμε πολύ χρόνο ζητώντας πληροφορίες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που δεν διέρρηξαν ποτέ τους δεσμούς τους με τους Σύρους, αλλά και με τις ιορδανικές, τις ρωσικές, τις αμερικανικές και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες».
«Υπάρχουν για να συντρώγουν με τον διάβολο»
Άλλοι δύο βετεράνοι του επαγγέλματος επιβεβαιώνουν στο γαλλικό πρακτορείο τις αποκαλύψεις του συναδέλφου τους. Όπως υποστηρίζουν, με το καθεστώς Άσαντ και τις μυστικές του υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων δεν υπάρχουν επίσημες σχέσεις, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το Παρίσι θα πρέπει ίσως να επιδείξει περισσότερο ρεαλισμό και να κινηθεί προς τη Συρία προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες επιθέσεις.
Ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής της DSCE (υπηρεσία αντικατασκοπείας) χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα. «Οι μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν για να συντρώγουν με το διάβολο. Οι μυστικές υπηρεσίες δραστηριοποιούνται μυστικά, ό,τι κάνουν παραμένει μυστικό, σε καμιά περίπτωση οι επαφές τους δεν δεσμεύουν ένα κράτος στο να αναγνωρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση ή μια κυβέρνηση με την οποία δεν θέλει να έχει επίσημα σχέσεις. Για τις επίσημες σχέσεις υπάρχουν οι διπλωμάτες».
Ένας άλλος πρώην επικεφαλής, άλλης μυστικής υπηρεσίας στη Γαλλία που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δεν αποκλείει παρά τις επίσημες διαψεύσεις να διατηρεί η Γαλλία κάποιες υποτυπώδεις σχέσεις με τη Συρία.
«Η συλλογή πληροφοριών είναι ένα πρακτικό επάγγελμα» επισημαίνει. «Εάν ξέρεις ότι μια ξένη μυστική υπηρεσία μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι συγκεκριμένο, παραβλέπεις την επίσημη πολιτική χωρίς να το πεις σε κανένα (…) Υπό τη σημερινή οπτική γωνία αποτελεί επιπολαιότητα να αρνηθείς λίστα με ονόματα Γάλλων μαχητών στη Συρία».
Ο ανώνυμος πρώην μυστικός πράκτορας προσθέτει ότι και οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν θέλουν να πολυξέρουν. Τίποτα δεν γίνεται γραπτώς, όλες οι οδηγίες δίνονται προφορικά, οι πράκτορες δεν δίνουν λογαριασμό στους προϊσταμένους τους και ούτε αναφέρουν ονόματα προσώπων με τα οποία συναντήθηκαν.
Ο Αλέν Σουέ επικρίνει πάντως ανοιχτά την άρνηση των αρχών να παραλάβουν τον κατάλογο, «εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή», σπεύδει να προσθέσει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >