Πέντε από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό του Παρισιού, αφήνοντας πίσω τους 132 νεκρούς και 350 τραυματίες, έχουν ταυτοποιηθεί. Είναι Γάλλοι και Βέλγοι. Εκτιμάται, χωρίς να έχει πάντως επιβεβαιωθεί επίσημα ότι έχει ανακαλυφθεί και ο εγκέφαλος της επιχείρησης ο 27χρονος Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ που μπήκε στον στρατό των τζιχαντιστών στη Συρία. Στο μεταξύ σε εξέλιξη παραμένει το ανθρωποκυνηγητό για τον έναν από τους τρεις αδελφούς που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ο άλλος από τους αδελφούς Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ ήταν ένας από τους καμικάζι που ανατινάχθηκαν ενώ ο τρίτος Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ συνελήφθη στο Βέλγιο αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Δύο από τους συνολικά επτά συλληφθέντες στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί υπό κράτηση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ακόμη, ωστόσο, τα ονόματα τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Νωρίτερα, η εισαγγελία του Βελγίου είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, πέντε από τους επτά υπόπτους οι οποίοι συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες για τις επιθέσεις του Παρισιού αφέθηκαν ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδελφού του καμικάζι Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ. Εκπρόσωπος από το γραφείο του εισαγγελέα, δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ βρίσκεται στο επίκεντρο ως το πρόσωπο το οποίο έκανε την ενοικίαση του αυτοκινήτου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα που επιτέθηκε στο Μπατακλάν. Η εισαγγελία δήλωσε ακόμη ότι, έγινε μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στις Βρυξέλλες με στόχο την σύλληψή του. Προς το παρόν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί κατά πόσον ο ύποπτος ήταν στο σπίτι του το οποίο περικύκλωσε η αστυνομία σε προάστιο του Μολενμπέκ. Πάντως δεν έχει συλληφθεί. Σύμφωνα με το Associated Press, η αστυνομία είχε σταματήσει το Σάββατο σε μπλόκο αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα, τον οποίο όμως άφησε να φύγει – πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα.
Οι δράστες – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Μπατακλάν
Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι
Ο 29χρονος Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, ήταν ο πρώτος καμικάζι που ταυτοποίησαν οι γαλλικές αρχές, βασιζόμενοι στα αποτυπώματα κομμένου δακτύλου που βρέθηκε μέσα στο Μπατακλάν. Είναι Γάλλος που γεννήθηκε στην επαρχία Κουρκουρόν. Το βράδυ της Παρασκευής, πυροβόλησε με το καλάσνικοφ μέσα στην αίθουσα, γεμάτη με 80.000 θεατές και ανατίναξε τα εκρηκτικά που φορούσε πάνω του.
Είναι πατέρας δύο παιδιών και ζούσε στην επαρχία Σαρτρ. Είχε συλληφθεί αρκετές φορές για μικρο-υποθέσεις, χωρίς να φυλακιστεί. Είχε φάκελο στο όνομά του με τα αρχικά S για όσους μουσουλμάνους ριζοσπαστικοποιούνται.
Πήγε στην Τουρκία το φθινόπωρο του 2013 και από εκεί στη Συρία, όπου διέμεινε μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η Τουρκία είχε στείλει επείγον σήμα στη Γαλλία για τον τρομοκράτη, αλλά χωρίς να λάβει απάντηση από το Παρίσι.
Σάμι Αμιμούρ
Ο 28χρονος Σάμι Αμιμούρ, ο δεύτερος καμικάζι του Μπατακλάν, που ταυτοποιήθηκε, γεννήθηκε σε προάστιο βορειοανατολικά του Παρισίου και ήταν γνωστός στις αρχές πριν από τις επιθέσεις. Τρία μέλη της οικογένειας του κρατούνται από το πρωί της Δευτέρας.
Είναι γνωστός στην αντιτρομοκρατική από τον Οκτώβριο του 2012 οπότε και καταδικάστηκε. Παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του και το 2013 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Τότε έφυγε στη Συρία όπου και παντρεύτηκε.
Stade de France
Αχμέντ Αλ Μοχάμαντ
Ο 25χρονος Αχμέντ Αλ Μοχάμαντ, κάτοχος συριακού διαβατηρίου που εισήλθε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Σκοπίων και Σερβίας, ήταν ο καμικάζι που ταυτοποιήθηκε στην επίθεση στο Stade de France. Γεννήθηκε στο Ιντλίμπ της Συρίας.
Μπιλάφ Χναντφί
Ο Μπιλάφ Χαντφί, κατονομάστηκε από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης και την Washington Post ως ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στο στάδιο και πιστεύεται ότι είχε πολεμήσει τον περασμένο χρόνο στη Συρία. Ήταν 20 ετών είχε γεννηθεί στη Συρία αλλά διέμενε στο Βέλγιο.
Boulevard Voltaire
Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ
Ο 31 ετών Ιμπραήμ, γνωστός και ως Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, έκανε την επίθεση αυτοκτονίας στο καφέ Comptoir Voltaire, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία και ήταν Γάλλος υπήκοος με μόνιμη κατοικία στο Βέλγιο. Έμενε στο Μολενμπίκ των Βρυξελλών που θεωρείται άντρο των τζιχαντιστών. Ήταν γνωστός στην αστυνομία του Βελγίου. Ήταν αυτός που είχε νοικιάσει στο όνομά του το μαύρο Seat που βρέθηκε σε παρισινό προάστιο με τρία καλάσνικοφ και οπλισμό και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.
Καταζητούμενος
Σαλάχ Αμπντεσλάμ
Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι το πρόσωπο για το οποίο οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Είναι ο ύποπτος που νοίκιασε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο Μπατακλάν.
Ο «εγκέφαλος» – παρότι δεν επιβεβαιώνεται
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας στο Βέλγιο και δείχνουν ως εγκέφαλο του αιματηρού χτυπήματος στο Παρίσι τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Γνωστός και ως Αμπού Ομάρ αλ-Μπαλίκι, ο 27χρονος Βέλγος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για την τζιχαντιστική του δράση.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είναι ένας από τους ηγέτες του πυρήνα τζιχαντιστών του Βερβιέ. Πρόκειται για την πόλη του Βελγίου στην οποία πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση τον περασμένο Ιανουάριο που ματαίωσε μάλιστα τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο φαίνεται να είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα επικοινωνιακά πρόσωπα του τζιχαντισμού του Βελγίου, γιατί είχε μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2013.
Το παρελθόν του ήταν αρκετά διαφορετικό. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο ίδιος πήγε σχολείο σε ένα από τα καλύτερα των Βρυξελλών, το Saint-Pierre στην περιοχή Uccle. Οι παρέες του ήταν αντίστοιχες και οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως κοινωνικό παιδί.
«Ο Αμπντελχαμίντ έφερε ντροπή στην οικογένειά μας. Οι ζωές μας έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο πατέρας του μετά τα γεγονότα του Βερβιέ. «Γιατί μπορεί να ήθελε να σκοτώσεις αθώους Βέλγους; Η οικογένειά μας χρωστάει τα πάντα στο Βέλγιο».
«Είχαμε μια ωραία ζωή, ή μάλλον μια ζωή φανταστική εδώ. Ο Αμπντελχαμίντ δεν ήταν δύσκολο παιδί και μάλιστα είχε γίνει και καλός έμπορος. Αλλά ξαφνικά έφυγε για τη Συρία. Αναρωτιέμαι κάθε μέρα γιατί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε τέτοιο σημείο. Δεν έχω βρει την απάντηση. Αν τον θεωρώ γιο μου; Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ότι δεν θέλω να τον ξαναδώ ποτέ. Αλλά μακάρι να γυρίσει ο μικρός γιος μου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >