Έξω από το Κίεβο βρίσκονται πλέον οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες προελαύνοντας σε όλα τα μέτωπα, με μια ταχύτατη και ολοκληρωτική επίθεση, έθεσαν υπό πολιορκία την ουκρανική πρωτεύουσα. Oι εκτιμήσεις αναλυτών και κορυφαίων αμερικανών αξιωματουχων αναφέρουν πως ακόμα και η πρωτεύουσα θα μπορούσε να «πέσει» σύντομα.
Διαβάστε επίσης: Ο ρωσικός στρατός πολιορκεί το Κίεβο, σφοδρές μάχες – Όλες οι εξελίξεις
Για τους λόγους που προχώρησε τόσο γρήγορα η ρωσική επίθεση στην καρδιά της Ουκρανίας, μιλάει στο tvxs.gr o Αντιστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ, δρ. Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών Ιπποκράτης Δασκαλάκης.
Βλέποντας τα χειρουργικά χτυπήματα των Ρώσων, μήπως θυμίζουν τον αστραπιαίο πόλεμο των Γερμανών, το λεγόμενο blitzkrieg;
Ναι, ακολουθούν ακριβώς την ίδια συνταγή που είχαν ακολουθήσει οι Γερμανοί με τα μέσα που είχαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικώς πάντως δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σοκ και δέος τέτοια εποχή το είχαν εξαπολύσει και οι Αμερικανοί εναντίον των Ιρακινών το 1991. Είναι οι ίδιες βασικές αρχές: Χτυπάμε με όπλα σε βάθος στόχους υποδομών, χτυπάμε με την αεροπορία άλλους στόχους και από δύο, τρείς, τέσσερις κατευθύνσεις κάνουμε εισβολή για να περικυκλώσουμε τον αντίπαλό αλλά να μην δώσουμε μια μάχη φθοράς.
Οι Ρώσοι κινητοποιούνται εδώ και καιρό. Κατά αντιπαραβολή, και η ιταλική κινητοποίηση κατά της Ελλάδας το 1939-1940 στην αλβανική μεθόριο ώθησε τους Έλληνες να κινητοποιηθούν. Οι Ουκρανοί, που είχαν ενδείξεις, γιατί έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα;
Να μην τους κατηγορούμε τόσο πολύ. Όσο περνάει ο χρόνος θα καταρρέουν όλο και περισσότερο. Ότι και να λέμε το μέγεθος έχει τη σημασία του. Οι Ρώσοι είναι πολύ περισσότεροι και με περισσότερα μέσα. Όχι μόνο σε αριθμό ανδρών, αλλά και σε πυροβόλα και σε τεθωρακισμένα αλλά και πλήρη αεροπορική υπεροχή. Δεν συγκρίνονται οι δύο αεροπορίες. Επίσης οι Ουκρανοί είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν τους αυτονομιστές, βοηθούμενους από τους Ρώσους. Αυτό που πίστευε ο περισσότερος κόσμος είναι ότι οι Ρώσοι θα έμπαιναν σε αυτές τις επαρχίες [Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ], θα προσπαθούσανε να τις μεγαλώσουν. Αν δείτε τον χάρτη, είναι αυτό το μέτωπο που οι Ρώσοι δεν έχουν καταβάλει ούτε μεγάλη προσπάθεια ούτε έχουν και μεγάλες επιτυχίες. Το σύνολο του ουκρανικού στρατού ήταν απέναντι από αυτές τις δύο επαρχίες. Ο πιο λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι αυτό που θα κάνει ο Πούτιν θα είναι κάτι το σχετικά περιορισμένο, να επεκτείνει το έδαφος σε αυτές τις περιοχές. Εκεί είχε ταχθεί απ’ ότι φαίνεται , το 50% των ουκρανικών δυνάμεων.
Οπότε τους παραπλάνησε;
Να μην το πούμε αυτό, αλλά όταν έχεις να καλύψεις τόσα μέτωπα διαλέγεις τα πιο επικίνδυνα, δεν μπορείς όλα. Αυτό που πιθανώς να τους αιφνιδίασε είναι ότι χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία για να μπουν από κεί. Είναι σαν το 1941 με τους Γερμανούς, και εμείς ότι δυνάμεις είχαμε τις βάλαμε στη «Γραμμή Μεταξά». Ε, από εκεί δεν προχωρήσανε οι Γερμανοί, αλλά μπήκανε από Γιουγκοσλαβία και μας κατεβήκανε στη Θεσσαλονίκη. Όταν αρχίσουν να προχωράνε πέφτει το ηθικό.
Όσον αφορά το ηθικό, έχετε την αίσθηση ότι από την πλευρά των Ουκρανών υπήρχε ουσιαστική αντίσταση; Υπήρχαν αναφορές ότι παραδίδονταν, ότι δεν έχουν θέληση να πολεμήσουν κτλ.
Ότι και να πούμε τώρα δεν ξέρουμε. Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια λογαριασμούς Ουκρανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν «παραδοθείτε», «ότι είδα τους Ρώσους έξω από το σπίτι μου», ότι «είναι μάταιο» κτλ. Έτσι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της αντίστασης. Σίγουρα, όμως η αντίσταση σιγά σιγά καταρρέει γιατί βλέπουμε ότι οι Ρώσοι προχωράνε.
Το γεγονός ότι εισέβαλαν σε μια χώρα που υπάρχουν πολλοί Ρώσοι δεν ήταν ωφέλιμο για τον εισβολέα.
Φυσικά, ήταν μεγάλο πλεονέκτημα, αν και οι Ουκρανοί τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλείσει τους Ρωσόφιλους. Αυτοί που υπηρετούν στον ουκρανικό στρατό, το 99%, είναι υπέρ της δυτικόφιλης Ουκρανίας. Παρόλα αυτά όταν μπαίνει από παντού ο εχθρός, το ηθικό καταρρέει το ηθικό.
Πέρα από το στρατιωτικό επίπεδο, υπήρξε από την πλευρά της Ρωσίας κατάλληλη προετοιμασία και σε πολιτικό επίπεδο;
Από το 2004, που η Ουκρανία άρχισε να απομακρύνεται από τη Ρωσία, στο βάθος του μυαλού του Πούτιν, ήταν πως θα αξιοποιούσε την Ουκρανία, και μονίμως υπήρχε ένας βασικός σχεδιασμός και μια βασική προετοιμασία. Όλα αυτά που κάνει ακριβώς ο Ερντογάν, που λέει ότι τα νησιά δεν σαν ανήκουν και δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο, τα έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι Ρώσοι. Και σχέδια υπήρχαν και δικούς τους ανθρώπους είχαν μέσα και σίγουρα υπολόγιζε πως, αν κάνω κάτι θα έχω και οικονομικές κυρώσεις. Ποιος θα με βοηθήσει αν κάνω κάτι, ίσως η Κίνα ίσως η Ινδία. Είχε στο μυαλό του αυτά τα πράγματα και προετοιμάστηκε.
Εξέτασε και το timing. Είδε τώρα με την ενεργειακή κρίση ότι είναι η πιο αδύνατη στιγμή της Δύσης λόγω πανδημίας. Τα εξέταζε όλα αυτά, και βρήκε την ευκαιρία. Θα μπορούσε να το κάνει και το 2017, αλλά έκρινε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή τότε και άφησε τον χρόνο να περάσει. Επίσης, είδε ότι οι Ουκρανοί σιγά σιγά δημιουργούν ένοπλες δυνάμεις.
Φοβήθηκε μήπως αποκτήσει και πυρηνικά η Ουκρανία;
Δεν θα τολμούσε η Ουκρανία, για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια, να αποκτήσει πυρηνικά. Και να προσπαθούσε, θα το καταλάβαιναν οι Ρώσοι. Οι δυτικοί δεν θα βοηθούσαν σε αυτό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >