Σε ρωσικό κλοιό βρίσκεται το Κίεβο τη δεύτερη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις με μια ταχύτατη και ολοκληρωτική επίθεση και σχεδόν χωρίς αντίσταση, προέλεσαν προς όλες τις κατευθύνσεις, προχωρώντας στην ουκρανική ενδοχώρα και φτάνοντας και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ads

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, συγκρούσεις σημειώθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, στην τελευταία γραμμή άμυνας του ουκρανικού στρατού. Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν θέσεις της ουκρανικής εθνοφρουράς που προβάλλει αντίσταση. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες. Μάχες σημειώνονται και σε Χάρκοβο, Ζαμπορίζια και Μαριούπολη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότεροί από 200 Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, στρατιώτες και άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Ωστόσο ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τις τελευταίες ώρες σημειώνονται σκληρές συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για γειτονικές χώρες και κυρίως στην Πολωνία. Πλήθος κόσμου έχει οδηγηθεί επίσης σε καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί σε ουκρανικές πόλεις, ορισμένα εκ των οποίων μέσα σε σταθμούς του μετρό. 

Με την προέλαση στα πεδία των μαχών, η Ρωσία έστειλε μήνυμα στην Ουκρανία για τους δύο όρους που θέτει ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Η Ουκρανία να αποδεχτεί ένα ουδέτερο καθεστώς και να δεσμευτεί για αποστρατικοποίηση. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποκαρδιωμένος από τη στάση της Δύσης δήλωσε έτοιμος να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Λίγες ώρες αργότερα με νέο μήνυμά του κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τους ρωσικούς όρους για να τερματιστεί ο πολεμος. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από τον Ρώσο Πρόεδρο και η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για διαπραγματεύσεις.

Ads

Ωστόσο φαίνεται πως οι πρώτες επαφές έπεσαν στο κενό με τις δύο πλευρές – επίσημα – να διαφωνούν για τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Η ουκρανική ηγεσία φέρεται να ζητάει οι συζητήσεις να γίνουν στη Βαρσοβία, αντί του Μινσκ. Για το «ναύαγιο» παρενέβησαν και οι ΗΠΑ, που υποστήριξαν πως «η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία “με την κάννη στον κρόταφο”» και πως «εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς». Το αποτέλεσμα ήταν οι επαφές να διακοπούν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να διώξουν τον Ζελένσκι για να υπάρξει μια συμφωνία, δείχνοντας πως επί της παρούσης δεν έχει πρόθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον σημερινό πρόεδρο της Ουκρανίας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Η μάχη του Κιέβου

Το χρονικό των εξελίξεων την Πέμπτη