Θα πρέπει οι νεοναζί να είναι δακτυλοδεικτούμενοι; Μέσα στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να εκτίθενται και να αποβάλλονται ή απλά να αγνοούνται; Τα ερωτήματα αυτά προβληματίζουν την γερμανική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ads

 
Ο καθηγητής Μπόρτζες δίδασκε «βασικές έννοιες αστικού δικαίου» για τους πρωτοετείς του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, όταν μια ομάδα αντίφα ντυμένοι σαν Άγιοι Βασίληδες μπήκαν μέσα στο αμφιθέατρο. Έτρεξαν προς έναν φοιτητή και τον έδειξαν. Ελάχιστοι γνώριζαν μέσα στο αμφιθέατρο τον κοντοκουρεμένο 23χρονο Μάικλ Μπρουκ. Αλλά πολλοί είναι αυτοί που τον ξέρουν ανάμεσα σε ακροδεξιούς κύκλους.
 
Ήταν μέλος της νεοναζιστικής ομάδας Εθνική Αντίσταση Ντόρτμουντ, μέχρι που τέθηκε εκτός νόμου πριν από ενάμιση χρόνο. Τα μέλη της τρομοκρατούσαν όποιον τους αντιστεκόταν, διεξήγαγαν πάρτι προς τιμή του Αδόλφου Χίτλερ και επιτίθεντο σε μετανάστες και αστυνομικούς με μαχαίρια και σπρέι πιπεριού. Ο Μπρουκ είναι επίσης υπο-πυρηνάρχης του εξτρεμιστικού κόμματος Die Rechte (Η Δεξιά).
 
Ο καθηγητής τους φώναζε ώστε να βγουν από την αίθουσα ενώ εκείνοι του απαντούσαν ότι ο μαθητής του είναι νεοναζί. Τότε τους έπιασε από τα χέρια και τους κατηύθυνε προς την έξοδο. Δημιουργήθηκε ένταση. Αργότερα ο ίδιος σχολίασε ότι τον χτύπησε ένα άτομο με μάσκα, όμως βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο δεν τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του, πως οι αντίφα ξεκίνησαν την φασαρία. «Δεν μπορούσα να ανεχτώ την πράξη εις βάρος ενός μαθητή μου», δήλωσε στο Spiegel.
 
Η πράξη αυτή όμως ανοίγει ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλά πανεπιστήμια της Γερμανίας: Πως πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς όταν ακροδεξιοί φοιτητές βρίσκονται στα αμφιθέατρα;
 
Τον περασμένο Νοέμβριο, αριστεροί φοιτητές αποκάλυψαν μια άλλη φοιτήτρια ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του νεοναζιστικού NPD. Οι ακαδημαϊκές αρχές καταδίκασαν την πράξη λέγοντας ότι «διδάσκουμε ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, θρησκείας ή άλλων παραγόντων», ενώ η φοιτήτρια έγραψε ότι η στάση των αριστερών φοιτητών ήταν «η καλύτερη διαφήμιση για το κόμμα».
 
Άλλα Πανεπιστήμια αντιδρούν διαφορετικά. Το Πανεπιστήμιο του Ποτσνταμ προσπάθησε να σταματήσει ένα φοιτητή από το να αναδείξει την συμμετοχή του στο NPD ως μια βασική του εργασιακή εμπειρία. Ο φοιτητής κινήθηκε νομικά και κέρδισε.
 
Οι φοιτητικοί σύλλογοι επίσης διαφοροποιούν την στάση τους. Στην Ληψία και στο Μπιλεφελντ, νεοναζί φοιτητές αποκαλύφθηκαν εντός των αμφιθεάτρων. Αλλά στην Τρηρ και στην Κολονία, ακροδεξιοί φοιτητές εκλέχθηκαν ως μέλη σε διάφορες επιτροπές. Οι νεοναζί συχνά σπουδάζουν νομική, ώστε να μπορούν να εκπροσωπήσουν αργότερα τους ομοίους τους σε δικαστήρια, ή κάποιο επάγγελμα σχετικό με την εκπαίδευση, «ώστε να περάσουν την ιδεολογία τους στους μαθητές», σύμφωνα με αντιφασίστες ακτιβιστές. 
 
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αποκλείονται από τα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, Έλμαρ Βέιλερ, κατέκρινε μετά το περιστατικό την «ιδεολογία του ακροδεξιού εξτρεμισμού» αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε οι αντιφασίστες να συμπεριφερθούν έτσι. Ο καθηγητής Μπόρτζες σχολίασε ότι εφόσον κάποιος πληροί των κριτηρίων του ιδρύματος δεν πρέπει να του απαγορεύεται το δικαίωμα στην μόρφωση. Συμπλήρωσε ότι εάν συναντήσει τον Μπρουκ θα τον «συμβουλεύσει επιτακτικά να επανεξετάσει την ιδεολογία του».
 
Το προεδρείο του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κανείς ρατσιστικά βάσει ιδεολογίας» ενώ σε άλλο σημείο τόνιζε πως «ακροδεξιές αντιλήψεις δεν χωρούν ανάμεσα στους φοιτητές».
 
Ο Αντρέας Ζικ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διενέξεων στο Μπίλεφελντ, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα με μεγαλύτερη ευθύτητα. «Δεν μπορούμε να τους διαγράψουμε αλλά σίγουρα μπορούμε να εκφράσουμε με σαφήνεια την θέση μας», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό.
 
Στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, το Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ μοίρασε στους πρωτοετείς κάρτες και κονκάρδες με το σύνθημα «Ένα Πανεπιστήμιο χωρίς Ναζί». Ο ίδιος ο Ζικ έκανε μια διάλεξη επί του θέματος προσκαλώντας εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά και συνηγόρους των θυμάτων του νεοναζιστικού NSU. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε μόνο στην πλάτη των αντιφασιστών το πρόβλημα», σχολίασε.
 
Αλλά ακόμη και οι αντιφασιστικές οργανώσεις έχουν διαφωνίες αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει να αποβάλλονται οι νεοναζί φοιτητές, καθώς θα είναι μια μέθοδος παρόμοια με τους τραμπουκισμούς των νεοναζί προς όσους διαφωνούν μαζί τους. Μετά το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, οι φοιτητές στο Facebook καταφέρονταν τόσο κατά του Μπρουκ όσο και κατά της ομάδας των αντίφα.