Ο Μπασάρ αλ – Άσαντ μπαίνει κι επίσημα στη σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Όπως ανακοίνωσε η κουρδική ηγεσία επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Δαμασκό κι έτσι συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία για να βοηθήσουν τους Κούρδους μαχητές όχι μόνο να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας, αλλά και να εμποδίσουν τυχόν συνέχειά της στο εσωτερικό της χώρας.
Πλέον εκφράζονται φόβοι για γενίκευση της σύρραξης, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ξεκινουν την επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων και στην οποία αναπτύσσονται πλέον και δυνάμεις του Συριακού στρατού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επίθεσης, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες.
Διαβάστε επίσης
- Νέο παραλήρημα Τραμπ: Βολές κατά Κούρδων, Ευρώπης και Τουρκίας
- Παραδοχή των Ευρωπαίων ότι αδυνατούν να πιέσουν την Τουρκία για την εισβολή
- Αμερικανοί Πεζοναύτες: Είναι ντροπή που προδώσαμε τους Κούρδους
- Η επιστροφή του ISIS;
- Ο διπλός στόχος Ερντογάν στη Συρία και η «επόμενη μέρα»
- Τουρκική εισβολή στη Συρία: Σενάριο «βόρειας Κύπρου» και στη βόρεια Συρία;
- Οι Κούρδοι ξανά προδωμένοι… με ένα μόνο τηλεφώνημα
- Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα ρίσκαραν να «χάσουν» την Τουρκία
- Το συρο – κουρδικό αδιέξοδο της Άγκυρας
- Ένα σωσίβιο βουτηγμένο στο αίμα για τον Ερντογάν
- Ερντογάν: Η επέμβαση στη Συρία είναι ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο
«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, πετύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η κουρδική ηγεσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται επίσης πως τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα θα επιχειρήσουν την απελευθέρωση πόλεων της Συρίας, όπως το Αφρίν, πρώην θύλακα των Κούρδων που «έπεσε» όμως το 2018 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς» που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός με τη βοήθεια Σύρων ανταρτών που αντιμάχονταν το καθεστώς Άσαντ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε ωστόσο σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.
Ήδη, στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, που βρίσκεται στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση και την οποία κατάφεραν και την ανακατέλαβαν στο μεγαλύτερο σύνολό της χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων. Οι άμαχοι υποδέχονται τους Σύρους στρατιώτες με ανακούφιση.
Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική απόδειξη του γεγονότος ότι η «τράπουλα» ανακατεύεται ξανά στην περιοχή και ότι η ισορροπία δυνάμεων αλλά και οι συμμαχίες αλλάζουν. Πρόκειται βέβαια και για εξελίξεις που αποτελούν μπαρούτι στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, με τους αναλυτές να φοβούνται μια γενική ανάφλεξη της περιοχής, όσο στη σύγκρουση αναμειγνύονται περισσότεροι «παίκτες». .
Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει αρκεί να σκεφτεί ότι οι Κούρδοι, επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011. Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται πως φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Η στροφή των Κούρδων στον Άσαντ ήταν μονόδρομος, αφού οι ΗΠΑ που χρησιμοποίησαν τους Κούρδους για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, τους πρόδωσαν για ακόμα μία φορά στην μεταξύ τους ιστορία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει την «ευχή» του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και να νίπτει ουσιαστικά τας χείρας του αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων τις ΗΠΑ.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενδυναμώνουν περαιτέρω τον Άσαντ στη χώρα του και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
Τι προβλέπει η Συμφωνία Κούρδων – Άσαντ
- Καταργούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όλες οι κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές ομάδες θα συνταχθούν με το 5ο Σώμα Στρατού (Επιθετική Λεγεώνα) υπό ρωσικές διαταγές.
- Θα διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα της Συρίας, το οποίο θα προβλέπει την αυτονομία τους, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ της κουρδικής ηγεσίας και του κράτους της Συρίας.
- Συνεργαζόμενες οι συριακές και κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνουν την τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία και στο Αφρίν (στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η Ιντλίμπ).
- Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα εισέλθουν στο ταχύτερο στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι και θα ακολουθήσουν η Καμισλί και οι γειτονικές περιοχές.
- Εντός διαστήματος ενός μήνα, η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει επίσημους ρόλους μέσα στην παρούσα συριακή κυβέρνηση ώστε να διευκολύνουν τη μετάβαση για τη Βόρεια Συρία, έως ότου συνταχθεί νέο Σύνταγμα και σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
- Η συμφωνία μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες
- Προς το παρόν όλοι οι μαχητές του ISIS παραμένουν υπό τον έλεγχο των Κούρδων
- Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή στον στρατιωτικό τομέα και βασίζεται στην αυτο-άμυνα και το κοινό συμφέρον για μια σειρά από στόχους. Το τμήμα της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση, του μαχητές του ISIS και το εδαφικό θα συζητηθούν αργότερα.
Ξεκίνησε η επίθεση στο Μανμπίτζ – «Δεν θα σταματήσουμε στο Βορρά», λέει ο Ερντογάν
Η στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία για την εκκαθάριση των Κούρδων, φαίνεται να άνοιξε την όρεξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επελάσει και προς τον Νότο. Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι άρχισαν την επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Ο «σουλτάνος», που επιδιώκει την εκκαθάριση των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», έχει ανακοινώσει πως θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» έκτασης 120 χλμ και βάθους 30 χλμ προκειμένου να επανεγκαταστήσει εκεί πάνω από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Τουρκία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Εσπέρ, δήλωσε χθες Κυριακή, ότι η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες ότι Ερντογάν πιθανόν να επεκτείνει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» νοτιότερα, με τον ίδιο τον Ερντογάν να έρχεται να τον επιβεβαιώσει δηλώνοντας πως σκοπεύει εντός των προσεχών 48 ωρών να κατευθύνει τα τουρκικά στρατεύματα προς την πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και την γειτονική πόλη Μανμπίτζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις. Η πρόθεση επιβεβαιώθηκε άμεσα με την επίσημη ανακοίνωση πως ξεκινάει η επιχείρηση κατά της Μανμπίτζ.
Λίγο πριν αποχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να απομακρύνουν 1.000 στρατιώτες τους από τη βόρεια Συρία και εκτίμησε πως δεν θα προκύψουν προβλήματα από την ανάπτυξη μονάδων του συριακού στρατού στα σύνορα, προσθέτοντας πως ο Πούτιν έδειξε «θετική προσέγγιση». Κάλεσε επίσης τους συμμάχους της χώρας του στο ΝΑΤΟ να στηρίξουν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και τους εγκάλεσε για την ανάμειξη Άσαντ, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Θα σταθείτε με τους συμμάχους σας ή τους τρομοκράτες;». «Φυσικά δεν μπορούν να απαντήσουν», σημείωσε στη συνέχεια. Ανέφερε δε πως η επέμβαση στη Συρία είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο, ενώ δήλωσε εμφαντικά ότι όπου υψώνεται η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ μετά.
Επιπλέον, καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, που τον ασκούν κριτική για τη στρατιωτική επιχείρηση. Όπως τόνισε η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες. «Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε. «Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος της Ρωσίας, που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο του Μπασάρ Άλ Άσαντ, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη. Πάντως την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε πως οι Συριακές δυνάμεις, μετά τη συμφωνία με τους Κούρδους, προωθούνται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια σύνορα και μάλιστα έφτασαν στην πόλη Μανμπίτζ, την οποία ετοιμάζεται να χτυπήσει η Τουρκία. Εικόνες με συριακά άρματα μάχης να αναπτύσσονται στην Μανμπίτζ αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Η στάση της Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους». «Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από το δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Πάντως η ΕΕ, μετά βίας, κατάφερε να φτάσει στην «καταδίκη» της εισβολής. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν τη λέξη «ανησυχία» και δηλώσουν πως «καταδικάζουν» την επίθεση. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Χοσέπ Μπορέλ, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιος για τη θέση του Ύπατου Αξιωματούχου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική. Όπως είπε τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ «ομοφώνως αποφάσισαν να καταδικάσουν – αυτό είναι το ρήμα -, όχι ανησυχούν αλλά καταδικάζουν με σφοδρότητα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια στρατιωτική επίθεση». Ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες».
Παρά την ικανοποίησή του, ο ίδιος ο Χοσέπ Μπορέλ, λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είχε δώσει την πραγματική διάσταση της απόφασης. «Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως μπορούμε να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη δράση. «Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις. Οι πωλήσεις όπλων γίνονται με συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους», δήλωσε σε μια έμμεση παραδοχή της αδυναμίας της ΕΕ να περιορίσει την Τουρκία.
«Prison brake» από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Στο μεταξύ, η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας δήλωσε ότι πάνω από 900 φυλακισμένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, η κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου όπου κρατούνταν «στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους» και άνοιξαν τις πύλες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >