Υπό τον τρόμο της δηλωμένης πρόθεσης της ισραηλινής ηγεσίας να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο της Λωρίδας της Γάζας, ζουν οι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, από τον βορρά του θύλακα, Παλαιστίνιοι.

Ads

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι λιμού για περισσότερους από 300.000 αμάχους που έχουν περικυκλωθεί και παγιδευτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα.

Σε μια σαφή «δήλωση» του στρατηγικού στόχου του Ισραήλ να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους και από την γη που τους απέμεινε, με πρόσχημα την Χαμάς, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σκόρπισε τον όλεθρο στην στη νότια πόλη της Ράφα, όπου στοιβάζονται, κυριολεκτικά, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, σκοτώνοντας 14 άμαχους, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, και τραυματίζουν δεκάδες άλλους, όπως μεταδίδουν οι επί του πεδίου ανταποκριτές του Al Jazzera.

Η παραπάνω επιδρομή έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης, την Τετάρτη, από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, της πρότασης εκεχειρίας της Χαμάς, αλλά και στο φόντο της είδησης από το AFP, ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «ηρεμίας» στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πρόκειται να ξεκινήσει στο Κάιρο.

Ads

Η Αίγυπτος προτρέπει «και τα δύο μέρη να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αναφέρει Αιγύπτιος αξιωματούχος που δεν κατανομάζεται.

Πηγή της Χαμάς με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο «την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό του πολέμου και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων».

Δεν είναι σαφές αν θα παραστεί κάποιος Ισραηλινός αξιωματούχος στη συνάντηση, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χλεύασε τα «παράξενα αιτήματα» της Χαμάς την Τετάρτη.

Πολύ περισσότερο που ο ίδιος διέταξε τα ισραηλινά στρατεύματα να «ετοιμαστούν να επιχειρήσουν» στη Ράφα, λέγοντας ότι η «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς απέχει μόλις λίγους μήνες.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν ανησυχία στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι μια χερσαία εισβολή στη Ράφα «θα αυξήσει εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες».

Η Safia Marouf – μια εκτοπισμένη Παλαιστίνια που αναζήτησε καταφύγιο στη Ράφα με την οικογένειά της αφού ξεριζώθηκε από το σπίτι τους βορειότερα – δήλωσε ότι φοβάται για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

«Τα παιδιά φοβούνται συνέχεια και αν θέλουμε να φύγουμε από τη Ράφα δεν ξέρουμε πού να πάμε. Ποια θα είναι η μοίρα μας και η μοίρα των παιδιών μας;».

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, έπειτα από τις χωριστές συνομιλίες που είχε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η συνάντηση αυτή θα σημάνει όπως όλα δείχνουν και το τέλος της περιοδείας του.