Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας αναφέρει ότι τρεις από τους γιατρούς της σκοτώθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη και άλλοι 12 τραυματίστηκαν ενώ πραγματοποιούσαν προσπάθειες διάσωσης στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Bureij.

Ads

Επίσης, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σε σπίτια στο κέντρο της Γάζας και σε σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένους στη δυτική Ράφα, στη νότια Γάζα.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στην περιοχή Al-Barka της Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας μια γυναίκα και ένα παιδί και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Δύο επιπλέον άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην οδό Al-Bi’a στην ίδια πόλη.

Ads

Στη Ράφα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού στόχευσαν σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στην περιοχή Shakush, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άμαχοι.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι κάτοικοι της συνοικίας Shujayea στην πόλη της Γάζας χαρακτήρισαν την ισραηλινή χερσαία επίθεση στην περιοχή τους ως «αιφνιδιαστική», με στρατιώτες και τανκς να εισέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις την Πέμπτη και να διατάζουν τους πολίτες να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή.

Η επιχείρηση είναι η τρίτη των ισραηλινών δυνάμεων από τον Οκτώβριο για την «εκκαθάριση» της γειτονιάς από τους Παλαιστίνιους μαχητές, σημειώνουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), καθώς η Χαμάς συνεχίζει να «εκμεταλλεύεται» την αδυναμία του «μοντέλου επιδρομών» του Ισραήλ στις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η Χαμάς διατήρησε τις δυνάμεις της και επιδόθηκε σε «προσπάθειες ανασυγκρότησης» παρά τις επιδρομές, αναφέρουν το ISW/CTP στην τελευταία τους έκθεση.

Οι δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), αντιαρματικές χειροβομβίδες και ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Σουτζάγια την Πέμπτη.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν επίσης όλμους και ρουκέτες κατά των ισραηλινών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim, που βρίσκεται νότια της πόλης της Γάζας, και τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες εξαπολύθηκαν από τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος την Πέμπτη.

Η πείνα

Η UNICEF λέει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αποκαταστήσει την παροχή ενέργειας σε μια βασική μονάδα αφαλάτωσης στο νότιο Χαν Γιουνίς, η οποία θα μπορούσε να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που αναζητούν απεγνωσμένα πόσιμο νερό.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) διαπίστωσε σε έρευνα που πραγματοποίησε σε περισσότερες από 1.000 παλαιστινιακές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε την χερσαία εισβολή του στη νότια πόλη της Γάζας τον περασμένο μήνα, ότι:

  • Το 83% ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση σε τρόφιμα.
  • Το 57 τοις εκατό δεν είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Σχεδόν κανένας δεν είχε πρόσβαση σε αποχωρητήριο.
  • Το 52% ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη.
  • Εννέα άτομα κατά μέσο όρο μοιράζονταν ένα μόνο προσωρινό καταφύγιο.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βιώνουν συνθήκες που μοιάζουν με λιμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της NRC Jan Egeland σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Egeland δήλωσε ότι οι οικογένειες είναι χωρίς φαγητό, τα παιδιά μαραζώνουν και οι άνθρωποι έχουν καταφύγει στην προετοιμασία γευμάτων χρησιμοποιώντας «φύλλα δέντρων ή ζωοτροφές».

«Το προσωπικό της NRC στη Γάζα βλέπει τις τρομακτικές επιπτώσεις της πείνας σε όλη την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πυκνοκατοικημένη περιοχή», ανέφερε.

Με νέες απειλές απαντά το Τελ Αβίβ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ιράν «μας πολεμά από επτά μέτωπα» χρησιμοποιώντας περιφερειακές ένοπλες ομάδες,  προειδοποιώντας ότι «όποιος κάνει κάτι τέτοιο σε εμάς απλά δεν θα είναι εδώ».

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και θα λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ως απάντηση στα παλαιστινιακές οργανώσεις που κινούνται κατά του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα .

Ο υπουργός, ο οποίος ηγείται ενός κόμματος που υποστηρίζει τους εποίκους, ανέφερε σε δήλωση του ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει μια πρόταση που υπέβαλε σχετικά.

Δεν έγιναν δηλώσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο συνήθως ανακοινώνει κυβερνητικές αποφάσεις και δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία μαζί του για σχολιασμό.

Μεταξύ των μέτρων που ο Smotrich είπε ότι πρότεινε ήταν η ακύρωση «διάφορων πιστώσεων και παροχών» για ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και η έγκριση νέων κτιρίων οικισμών