Δύο μεγάλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα έκλεισαν για νέους ασθενείς σήμερα Κυριακή 12/11, με το προσωπικό να δηλώνει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και η έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων θέτουν τα μωρά και άλλους ασθενείς σε άμεσο κίνδυνο ζωής.

Ads

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μόλις και μετά βίας είναι σε θέση να περιθάλψουν όσους βρίσκονται μέσα, δήλωσε το ιατρικό προσωπικό. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τους μαχητές της Χαμάς στην περιοχή και ότι τα νοσοκομεία πρέπει να εκκενωθούν.

Το μεγαλύτερο και το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Σίφα και το Αλ-Κουντς, όπου φιλοξενούνται επίσης χιλιάδες αναγκαστικά εκτοπισμένοι άμαχοι, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους. Δεκάδες πτώματα παραμένουν εγκαταλελειμμένα κοντά στο νοσοκομείο και στην αυλή του Αλ-Σίφα.

«Ζητήσαμε να μπορέσουμε να θάψουμε τα πτώματα, αλλά όποιος βγαίνει στην αυλή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα πυροβολείται», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας. Ένας οδηγός ασθενοφόρου του Αλ-Σίφα επιβεβαίωσε επίσης ότι τα οχήματά τους έχουν δεχθεί πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα πτώματα.

Ads

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καταγράφει νεκρούς και τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, δήλωσε ότι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα υπάρχουν θάνατοι στην παιδιατρική πτέρυγα, «αφού τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής σταμάτησαν να λειτουργούν μέσα στο τμήμα που περιλαμβάνει άλλα 37 παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου». Παράλληλα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και στην ΜΕΘ του νοσοκομείου.

https://www.youtube.com/watch?v=7Pz9_80L-Lw&ab_channel=GuardianNews

Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας προειδοποίησε ότι η ζωή εκατοντάδων ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφικής κατάστασης στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Περίπου 650 ασθενείς, ανάμεσά τους 36 παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο ζωής, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζακούτ σε συνέντευξη Τύπου, καλώντας την Αίγυπτο να τους σώσει.

Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία «περίπου 1.500 εκτοπισμένων ανθρώπων στο ιατρικό συγκρότημα του Αλ-Σίφα», προειδοποιώντας ότι «η συσσώρευση απορριμμάτων και ιατρικών αποβλήτων, η έλλειψη νερού και οι διακοπές ρεύματος απειλούν τη ζωή όλων».

https://www.youtube.com/watch?v=g6USDJZsTW0&ab_channel=Reuters

Νέα δραματική έκκληση ΟΗΕ

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ ζήτησαν σύσσωμοι επείγουσα διεθνή δράση για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και αμάχων είναι απαράδεκτες και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούν να συγχωρεθούν. Το δικαίωμα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ιδίως σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει ποτέ να αρνείται», αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι ασφαλή καταφύγια και απαιτείται αποφασιστική διεθνής δράση για να διασφαλιστεί μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα» το αναφέρεται.

«Χρειάζεται τώρα ανεμπόδιστη, ασφαλής και διαρκής πρόσβαση για την παροχή καυσίμων, ιατρικών προμηθειών και νερού για αυτές τις υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Η βία πρέπει να τερματιστεί τώρα» τονίζουν τα Ηνωμένη Έθνη.

«Αρνήθηκαν την προσφορά καυσίμων», λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο NBC News πως το Ισραήλ προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο αλ Σίφα, όμως οι μαχητές της Χαμάς αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει θέση διοίκησης κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών. «Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως είναι έτοιμος να απομακρύνει μωρά από το αλ Σίφα σήμερα, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τρία νεογέννητα νεκρά και δεκάδες σε κίνδυνο λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε κοντινή απόσταση.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει σχέδιο να στείλει καύσιμα στη Γάζα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία. «Προσφέραμε ακριβώς στο νοσοκομείο Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς (που) κρύβεται στα νοσοκομεία και τοποθετείται εκεί, δεν θέλει τα καύσιμα για το νοσοκομείο… θέλουν να εξασφαλίσουν καύσιμα που θα πάρουν από τα νοσοκομεία στις σήραγγές τους, στις πολεμικές μηχανές τους», υποστήριξε.

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει θέσεις διοίκησης κάτω από το Σίφα και άλλα νοσοκομεία της Γάζας. Δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο στις δηλώσεις του Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ είπε στο BBC ότι «όλα λειτουργούν» στο νοσοκομείο και ότι οι ισχυρισμοί για έλλειψη ενέργειας «πυροδοτήθηκαν από τη Χαμάς».

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι επιτέθηκε στο νοσοκομείο, αλλά λέει ότι πολεμά τη Χαμάς κοντά στις εγκαταστάσεις.

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι έχει χάσει την επικοινωνία με τις επαφές του στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Ο ΠΟΥ λέει ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών εκεί που έχουν παγιδευτεί πολεμώντας γύρω από το νοσοκομείο.

Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Χαμάς δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες για τους ομήρους.