Καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή για να πιέσει το Ισραήλ «να μειώσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα», δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους του Ισραήλ –Γερμανία και Βρετανία προτρέπουν για το ίδιο, ενώ τάσσονται υπέρ μιας «βιώσιμης» κατάπαυσης του πυρός.

Ads

Σε ένα κοινό άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times του Λονδίνου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας επιδεικνύουν μια σημαντική αλλαγή στη ρητορική τους, συγκριτικά με τη μέχρι πρότινος ολοκληρωτική υποστήριξή τους προς το Ισραήλ. Αυτό απηχεί μια προφανή αλλαγή τόνου και από πλευράς Ουάσινγκτον, η οποία δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ αμάχων στη Γάζα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ υποστηρίζουν, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσαν μόνο τη Χαμάς. Παράλληλα τονίζουν ότι «πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί» στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Στην κοινή δήλωσή τους εκφράζουν την υποστήριξή τους σε μια κατάπαυση του πυρός που θα ξεπερνούσε μια προσωρινή παύση των μαχών. Οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, γράφουν, είναι «μια κατανοητή αντίδραση σε τόσο έντονη ταλαιπωρία και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να τραβήξει συνέχεια».

Ads

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις», σημειώνουν.

«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των μαχών σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για μέρες, χρόνια, γενιές. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη» συνεχίζουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και έχει αντιταχθεί στις αμερικανικές εκκλήσεις να διοικείται η Γάζα από μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή ως στάδιο προς μια λύση δύο κρατών.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου (16/12), ο Νετανιάχου καυχήθηκε ότι είναι «υπερήφανος» που απέτρεψε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και χαρακτήρισε τις συμφωνίες του Όσλο ως «μοιραίο λάθος».

Κάμερον και Μπέρμποκ δηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται, αλλά «πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα».

«Και οι φίλοι του πρέπει να πιέσουν για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα ενσωματώνει δύο κράτη για δύο λαούς», συνεχίζουν.

«Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο αν οι επιχειρήσεις του καταστρέψουν την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους» υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι «η παραμονή της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα θα αποτελούσε μόνιμο εμπόδιο στην πορεία προς μια λύση δύο κρατών».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ζητούν από τους Ισραηλινούς να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες σε μια λιγότερο βίαιη φάση του πολέμου, χρησιμοποιώντας μικρότερες διμοιρίες επίλεκτων δυνάμεων που θα κινούνται μέσα και έξω από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, διεξάγοντας πιο ακριβείς αποστολές με βάση τις πληροφορίες για να βρουν και να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς, να διασώσουν ομήρους και να καταστρέψουν σήραγγες.

*Με πληροφορίες από New York Times