Η Γάζα βυθίζεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα σε ένα μπλακ άουτ επικοινωνιών, η πέμπτη τέτοια μαζική διακοπή των τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ εδώ και 10 εβδομάδες, αφήνοντας περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους αποκομμένους τόσο από τον έξω κόσμο και όσο και μεταξύ τους.

Ads

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακοπή που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, ενώ οι προηγούμενες είχαν προκληθεί είτε από ισραηλινές επιθέσεις σε πύργους τηλεπικοινωνιών, είτε από τον ισραηλινό έλεγχο των γραμμών επικοινωνίας του θύλακα, είτε από έλλειψη καυσίμων λόγω της ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 18.700. Οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς σε αυτοσχέδια νεκροταφεία, ενώ εκτιμάται ότι 8.000 βρίσκονται θαμμένοι στα ερειπία.

Φονική ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Μάι αλ-Κάιλα, ζήτησε τη διενέργεια «επείγουσας έρευνας» μετά την κατηγορία ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κυριολεκτικά συνέθλιψαν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών ασθενών, χρησιμοποιώντας μπουλντόζες στην αυλή του νοσοκομείου Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

Το Σάββατο (16/12), γιατροί και άλλοι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν με μπουλντόζα σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους κοντά στο νοσοκομείο και τους συνέθλιψαν μέχρι θανάτου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι άμαχοι αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο.

«Οι άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί με τη χρήση μπουλντόζας. Ποιος θα μπορούσε να το κάνει αυτό; Όλοι όσοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να προσαχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Al Jazeera.

«Λουτρό αίματος» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, Αλ-Σίφα ως «λουτρό αίματος», με εκατοντάδες τραυματίες μέσα και περισσότερους τραυματίες να καταφθάνουν κάθε λεπτό.

«Το προσωπικό του ΠΟΥ ανέφερε ότι το τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι τόσο γεμάτο που πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην πατάει κανείς τους ασθενείς στο πάτωμα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Χ (Twitter), προσθέτοντας ότι «ασθενείς με τραύματα ράβονται στο πάτωμα και είναι περιορισμένη έως μηδενική η διαχείριση του πόνου».

Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, έχει επανειλημμένα γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μια ομάδα του ΠΟΥ και άλλων οργανισμών του ΟΗΕ κατάφερε να παραδώσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο χθες Σάββατο (16/12). Σύμφωνα με την ομάδα του ΠΟΥ στο Αλ-Σίφα, “δεκάδες χιλιάδες” χρησιμοποιούσαν τους χώρους των εγκαταστάσεων για καταφύγιο.

Εκεχειρία ζητά η Γαλλία, μετά τον θάνατο διπλωμάτη της

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους εργαζομένους του πέθανε ως αποτέλεσμα τραυματισμών που υπέστη από ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι ο άνδρας είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός συναδέλφου του, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του και ορισμένα μέλη των οικογενειών τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, έφτασε στο Ισραήλ, όπου πίεσε για μια «άμεση και διαρκή εκεχειρία στον πόλεμο με τη Χαμάς».

«Σκοτώνονται πάρα πολλοί άμαχοι», ανέφερε η Κολονά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό ομόλογό της Ελί Κοέν.

Η Κολονά, η οποία πρόκειται να συναντηθεί με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, αναφέρεται επίσης ότι το Παρίσι είναι «βαθιά ανήσυχο» για την κατάσταση στην περιοχή.

Τόνισε επίσης ότι τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς δεν πρέπει να ξεχαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Νετανιάχου: «Μετά την εξόντωση της Χαμάς, η Γάζα θα τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ»

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου το Σάββατο (16/12), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη σύγκρουση «υπαρξιακό πόλεμο» που πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη, παρά την πίεση και το κόστος, και είπε ότι η Γάζα θα αποστρατικοποιηθεί και θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισραηλινής ασφάλειας.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν την ώρα που στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον θάνατο τριών ομήρων «κατά λάθος» από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών καθώς θεωρήθηκαν «τρομοκράτες». Πάντως, χθες ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία, εντείνοντας την οργή που έχει ξεσπάσει στην χώρα μετά τον θάνατό τους.

Απελευθερωθέντες όμηροι, συγγενείς απαχθέντων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, καλώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των 112 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στο κλείσιμο συμφωνίας μερικής απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο και δεσμεύθηκε να διατηρήσει έντονη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς. «Η οδηγία που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτήν την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα», είπε.

Η συνέντευξη του του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, μιας χώρας που μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και του οποίου οι προσπάθειες είχαν καταλήξει στην επταήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή νέα εκεχειρία.