Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) προειδοποίησε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει «φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή» εν μέσω κλιμάκωσης της βίας που έχει επηρεάσει σοβαρά τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα που εργάζονται στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Ads

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η ICRC ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και προσωπικού έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Λωρίδας της Γάζας -που έχει ήδη «αποδυναμωθεί σοβαρά» μετά από περισσότερο από ένα μήνα σφοδρών μαχών- και το οποίο «έχει βαρύ φόρο αίματος για τους πολίτες, τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό».

Ο Γουίλιαμ Σόμπεργκ (William Schomburg), επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC στη Γάζα, δήλωσε:

«Η καταστροφή που πλήττει τα νοσοκομεία στη Γάζα γίνεται αφόρητη και πρέπει να σταματήσει. Οι ζωές χιλιάδων πολιτών, ασθενών και ιατρικού προσωπικού βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ads

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν έχουν γλιτώσει από τη βία, λέει η οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του «βαριά κατεστραμμένου» νοσοκομείου αλ-Νάσερ και του νοσοκομείου αλ-Ραντίσι, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Σημειώνοντας ότι το ιατρικό συγκρότημα αλ-Σίφα φιλοξενεί τώρα χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες, αναφέρει ότι κάθε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από νοσοκομεία «πρέπει να λαμβάνει υπόψη την παρουσία αμάχων, οι οποίοι προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η ICRC ζήτησε επειγόντως το σεβασμό και την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Γάζα.

https://www.youtube.com/watch?v=jCFiilvuv7k&ab_channel=WSJNews

Επιβεβαιώνει τις επιθέσεις σε νοσοκομεία ο ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, τα οποία παλεύουν να περιθάλψουν τους ασθενείς καθώς ξεμένουν από καύσιμα και πόρους, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ένα εκ των οποίων οι New York Times επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του, καταγράφουν τα επακόλουθα αεροπορικής επιδρομής στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ-Σίφα.

Ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων (IDF), επιβεβαίωσε στο BBC Newshour ότι τα στρατεύματά του βρίσκονται εκεί, λέγοντας:

«Η Χαμάς έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατηγικά τις τρομοκρατικές της ικανότητες μέσα, κάτω και γύρω από νοσοκομεία. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στα νοσοκομεία να απομακρυνθούν».

Το «κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς είναι στην πόλη της Γάζας και εκεί βρίσκεται το κέντρο βάρους της», πρόσθεσε ο Λέρνερ.

Εν τω μεταξύ, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν το νοσοκομείο Αλ-Κουντς, επίσης στην πόλη της Γάζας. Ο Λέρνερ αρνήθηκε τους πυροβολισμούς ωστόσο διευκρίνισε:

«Αν δούμε τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν από νοσοκομεία θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

https://www.youtube.com/watch?v=Dmn9XCvDu6Y&ab_channel=GuardianNews

«Ντροπή για την ανθρωπότητα οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις» λέει η Χαμάς

Η Χαμάς χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων ως «ντροπή για την ανθρωπότητα», αναφερόμενη σε μια επίθεση εναντίον αμάχων που διέφευγαν από τη βόρεια Γάζα χρησιμοποιώντας τον δρόμο Salah el-Din, και σε μια άλλη επίθεση εναντίον εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο σχολείο al-Buraq.

«Ο λαός μας δεν θα ηττηθεί από αυτές τις εγκληματικές, φασιστικές ενέργειες. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις σφαγές. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Αυτές οι επιθέσεις που αγνοούν όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση, δεν θα κάμψουν τον παλαιστινιακό λαό και την αντίσταση» ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.