Τουλάχιστον 11.078 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά και 3.027 γυναίκες, ενώ 27.490 άνθρωποι έχουν τραυματιστυεί.

Ads

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ Αλ-Κούντρα, δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα – το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας- ενώ πρόσθεσε ότι έχουν περικυκλωθεί από τον στρατό του Ισραήλ τα κοντινά νοσοκομεία Ραντίσι και Αλ-Νασρ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην περιοχή γύρω από νοσοκομείο Αλ-Σίφα σημειώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, πέντε χτυπήματα, από τα οποία οποία έχουν προκληθεί ζημιές στο μαιευτήριο και άλλα μέρη του συγκροτήματος. Είπε επίσης ότι τελειώνουν οι προμήθειες καυσίμων του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Αλ-Σίφα ως κάλυψη, καθώς και ότι έχει κατασκευάσει σήραγγες κάτω από το συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ads

Χωρίς ανταπόριση τα αιτήματα Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 10/11, ότι «πάρα πολλοί» Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει και υποφέρει καθώς το Ισραήλ διεξάγει έναν αδυσώπητο πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Προέτρεψε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη στους αμάχους και να μεγιστοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει σε αυτούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Ισραήλ για τη βελτίωση των άσχημων συνθηκών στη Γάζα, καθώς ο στρατός του εισβάλει βαθύτερα στον παλαιστινιακό θύλακα, είναι «θετικές, αλλά όχι αρκετές».

«Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των αμάχων και για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς», δήλωσε. «Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη βλάβη τους και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που θα φτάσει σε αυτούς» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν μίλησε καθώς ολοκλήρωνε μια έντονη εννιαήμερη διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ασία – το δεύτερο φρενήρες ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη από το Τόκιο, ο Μπλίνκεν περιέγραψε τους όρους των ΗΠΑ για μια «μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη» στη Γάζα μετά τον πόλεμο, και την Παρασκευή επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στον καθορισμό αυτών των «βασικών αρχών».

«Καμία βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για την εξαπόλυση τρομοκρατικών ή άλλων επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Καμία μείωση των εδαφών στη Γάζα και δέσμευση για παλαιστινιακή εδαφική διακυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και με ενιαίο τρόπο» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτές και κάποιες άλλες ιδέες που έχουμε διατυπώσει και τις οποίες συμμερίζονται και άλλοι, νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν να αποτελούν τη βάση για το τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένα πράγματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε και τα οποία θα” αυξήσουν τον αριθμό των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνουν στη Γάζα» διευκρίνισε ο Μπλίνκεν.

Αλλά «είναι πάντα μια διαδικασία και το να προχωρήσουμε από μια κατανόηση, να προχωρήσουμε από μια συμφωνία στην εφαρμογή είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται αμείλικτα στο να φέρουμε τους ομήρους μας πίσω» και να σταματήσουν την επέκταση της σύγκρουσης.

Πάνω από 100 υπάλληλοι του ΟΗΕ νεκροί

Πάνω από 100 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, καθιστώντας τη σύγκρουση την πιο θανατηφόρα που που έχει γίνει ποτέ για τον ΟΗΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάποιοι σκοτώθηκαν στην ουρά για ψωμί- άλλοι πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους στα σπίτια τους, δήλωσε η UNRWA στο Reuters, καθώς συνεχίστηκε ο καταστροφικός εναέριος και χερσαίος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, ως απάντηση στη διασυνοριακή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά ισραηλινών κοινοτήτων στις 7 Οκτωβρίου.

«Συντριβή. Πάνω από 100 συνάδελφοι της UNRWA επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε 1 μήνα. Γονείς, δάσκαλοι, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό υποστήριξης. Η UNRWA πενθεί, οι Παλαιστίνιοι πενθούν, οι Ισραηλινοί πενθούν», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η υπηρεσία δήλωσε αργότερα ότι πενθεί 101 συναδέλφους.

«Αντιπροσωπεύουν αυτό που συμβαίνει στον λαό της Γάζας. Τυχαίνει να εργάζονται για τον ΟΗΕ», δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA.

«Αυτοί και κάθε άλλος πολίτης στη Λωρίδα της Γάζας… δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν σκοτωθεί», τόνισε.

Το προσωπικό του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες τη Δευτέρα (13/11), ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός.