Η UNICEF ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως 17.000 παιδιά στη Γάζα έμειναν ασυνόδευτα ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στη διάρκεια της σύγκρουσης και ότι σχεδόν όλα τα παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα θεωρείται ότι έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη.

Ads

«Εμφανίζουν συμπτώματα όπως υπερβολικά υψηλά επίπεδα επίμονου άγχους, απώλεια όρεξης. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, έχουν συναισθηματικές εξάρσεις ή πανικοβάλλονται κάθε φορά που ακούνε βομβαρδισμό», λέει ο Τζόναθαν Κρικς, ο επικεφαλής επικοινωνίας της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Πριν από αυτόν τον πόλεμο, η UNICEF εκτιμούσε ότι 500.0000 παιδιά ήδη είχαν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη στη Γάζα. Σήμερα, εκτιμούμε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από αυτή τη στήριξη και αυτό σημαίνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά», λέει.

Μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παρά τις συνομιλίες για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξακολουθούν να μαίνονται και την Παρασκευή (2/2) στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι έγινε λόγος για «πρώτες» ενδείξεις που προοιωνίζονται νέα εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, καθώς ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει τέσσερις μήνες.

Ads

Για πολλοστή νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στον τομέα της Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της μικρής περιοχής, τις τελευταίες εβδομάδες το επίκεντρο των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε τουλάχιστον 105 νεκρούς αμάχους από το βράδυ της Πέμπτης (1/2) ως το πρωί της Παρασκευής (2/2) σε όλη την περιοχή.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή νέα ανακωχή, πιο μακρά από αυτή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι εκατό και πλέον όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα σχεδόν 300 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές.