Ανησυχία για το λιμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ads

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την αξιολόγηση του ολοκληρωμένου πλαισίου καταγραφής ασφάλειας τροφίμων (IPC), που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει την εξέλιξη της χειρότερης δυνατής πρόβλεψης για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γάζα αντιμετωπίζει ήδη λιμό, με το 100% των ανθρώπων να εκτιμάται ότι βρίσκονται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με το IPC. Στις βόρειες επαρχίες της Γάζας, το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει επικείμενο λιμό», αναφέρουν ο Ζ. Μπορέλ και ο Γ. Λέναρτσιτς.

Σημειώνουν, επίσης, ότι στο κέντρο και στις νότιες επαρχίες, το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζει καταστροφικές συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας και η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ενώ ο λιμός είναι πιθανό να επηρεάσει και τον Νότο. «Αυτό είναι πρωτοφανές. Καμία ανάλυση IPC δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας πουθενά στον κόσμο», υπογραμμίζεται. «Ήδη γινόμαστε μάρτυρες, με τρόμο, θανάτου παιδιών από την πείνα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο».

Ads

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ένας φυσικός κίνδυνος αλλά μια ανθρωπογενής καταστροφή και είναι ηθικό μας καθήκον να το σταματήσουμε. Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει λόγω της σύγκρουσης, ένα μεγάλο μέρος είναι παιδιά, και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα λόγω της πείνας ή των ασθενειών. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει την καταστροφή. Υπάρχει απόλυτη επιτακτική ανάγκη να δράσουμε τώρα», τονίζουν ο Ζ. Μπορέλ και ο Γ. Λέναρτσιτς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΕ διερευνά όλα τα δυνατά μέσα παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ρίψεων και των θαλάσσιων διαδρόμων – μέσα που δεν αντικαθιστούν το πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα της χερσαίας πρόσβασης.

Οι δύο αξιωματούχοι προτρέπουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να συνεργαστεί με την UNRWA και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς. «Η ΕΕ αναγνωρίζει το βασικό τους έργο και παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλειά τους και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη».

Το 2024, η ΕΕ διέθεσε αρχικά πάνω από 125 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, από τα οποία πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη υγείας και άλλων βασικών αναγκών. Επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων εντός της Γάζας και σε ολόκληρη την περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία. Η ΕΕ παρέχει επίσης διατροφική βοήθεια μέσω πτήσεων «Humanitarian Air Bridge» για τον πληθυσμό της Γάζας.

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες «υλικές ζημιές», σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Άμυνας.

Συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ισραηλινούς πυραύλους και «κατέρριψαν κάποιους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2011.

Στο στόχαστρο του Ισραήλ μπαίνουν οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, καθώς και ιρανοί αξιωματικοί που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο πως δεν θα επιτρέψει το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Πριν από μια εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως έπληξε «περίπου 4.500» θέσεις «της Χεζμπολά» στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους «πάνω από 1.200» από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.