Οι σταγόνες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν για την ώρα σταματήσει να ρέουν στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας όπου τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – αντίποινα στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πάνω από 700 άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Ads

Μετά από περίπου μία εβδομάδα διπλωματικών διαπραγματεύσεων, διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία και ασταμάτητων ισραηλινών βομβαρδισμών σε βασικές υποδομές του παλαιστινιακού θύλακα, το Τελ Αβίβ συμφώνησε να περάσουν από το διασυνοριακό πέρασμα της Ράφα τρόφιμα, νερό και φάρμακα, σε ελάχιστες ωστόσο ποσότητες συγκριτικά με τους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται στην πλευρά της Αιγύπτου.

Από την Παρασκευή (20/10) και μέχρι χθες Δευτέρα μόλις 54 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα. Για σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, αναμένεται η είσοδος της αυτοκινητοπομπής 20 φορτηγών, αλλά κανένα δεν περιέχει καύσιμα που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιατρικών και άλλων υπηρεσιών. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι οι εισαγωγές καυσίμων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι απατείται η διέλευση περίπου 100 φορτηγών καθημερινά, ώστε να καλύπτονται οι απολύτως βασικές ανάγκες των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από τους περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίους σχεδόν 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και έχουν μείνει άστεγοι.

Ads

Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και την πλήρη πολιορκία του παλαιστινιακού θύλακα, τα δύο τρίτα των υγειονομικών εγκαταστάσεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής παράδοση καυσίμων και υγειονομικού υλικού σε όλη τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, οι ιατρικές προμήθειες που είχε στείλει στη Γάζα έφτασαν σε ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές, όχι όμως στο βόρειο τμήμα της Γάζας λόγω έλλειψης εγγύησης ασφαλούς διέλευσης.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διανείμει καύσιμα και βασικές, σωτήριες για τη ζωή προμήθειες υγείας σε μεγάλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έξι νοσοκομεία έχουν ήδη κλείσει, ενώ ένα νοσοκομείο έχει πληρότητα 150% και ένα άλλο νοσοκομείο κρατά 2.000 καρκινοπαθείς σε κίνδυνο λόγω του ότι η ογκολογική μονάδα του λειτουργεί με μερική χωρητικότητα.

Ξεμένουν από ρεύμα τα νοσοκομεία – Αγωνία για τις μονάδες νεογνών

Για «τεράστια καταστροφή» αν δεν βρεθεί τρόπος να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία της Γάζας και κυρίως εκείνα που φιλοξενούν νεογνά, προειδοποιεί το ιατρικό προσωπικό στην περιοχή. Σύμφωνα με το Reuters σε ένα από τα νοσοκομεία του θύλακα, το Shifa, η μονάδα πρόωρων βρεφών είναι πολύ κοντά στο να μείνει χωρίς ρεύμα και καύσιμα και τελικά να κλείσει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να βάλει τέλος στην παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης καυσίμων. Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε ότι «αν δεν λάβουμε καύσιμα επειγόντως, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας στη λωρίδα της Γάζας από αύριο (Τετάρτη) το βράδυ».

«Χρειαζόμαστε ροή προμηθειών, χρειαζόμαστε καύσιμα» σημείωσε.

Σύμφωνα με την UNRWA, ακόμη έξι μέλη του προσωπικού του σκοτώθηκαν με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 35 μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας.