Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Herzi Halevi, επιβεβαίωσε ότι ο στρατός αρχίζει να επιχειρεί στη νότια Γάζα, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γάζα / 700 νεκροί σε 24 ώρες – «Πολλοί παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια»

Μιλώντας σε στρατιώτες στη Μεραρχία της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Halevi λέει ότι «χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές ταγμάτων [της Χαμάς], διοικητές λόχων και πολλούς πράκτορες. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια κίνηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρή από [τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα], δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα», λέει ο Halevi. »Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντήσουν τις IDF (σσ: Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) παντού».

Ads

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, και όπως το κάναμε με δύναμη και εμπεριστατωμένα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και επίσης συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε.

Μη επαληθευμένα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την προηγούμενη ημέρα έδειξαν ισραηλινά τανκς στη νότια Γάζα, βόρεια του Χαν Γιουνίς.

Η Χαμάς έχει επίσης ισχυριστεί ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Συνεχίζεται η σφαγή των παιδιών

Περισσότερα από 6.600 παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις επίσημες παλαιστινιακές αρχές.

Χιλιάδες ακόμη αγνοούνται κάτω από τα ερείπια από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, προσθέτουν.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 66 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφα που συνέλεξε η Defense for Children International- Palestine.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει φέτος τρεις φορές περισσότερα παλαιστινιακά παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε σύγκριση με πέρυσι, και απομένει ακόμη ένας μήνας¬, δήλωσε ο Ayed Abu Eqtaish, διευθυντής του προγράμματος λογοδοσίας της DCIP.

»Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν όλο και περισσότερο τα παλαιστινιακά παιδιά με πραγματικά πυρομαχικά, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιστινιακών παιδιών δεν αποτελούσε απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις όταν σκοτώθηκαν».

Χάος στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχουν περιέλθει σε χάος μετά την επανάληψη του πολέμου. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι γιατροί έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα καυσίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί λόγω του αποκλεισμού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε ένα νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της περιοχής δεν μπορεί να χειρουργήσει ασθενείς. Οι πιο σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται καθημερινά στο νότο με αυτοκινητοπομπές που οργανώνονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Αλλά ακόμη και εκεί, λέει ο ΟΗΕ, τα 12 εναπομείναντα νοσοκομεία είναι μόνο «μερικώς λειτουργικά».