Για 700 νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες κάνει λόγο επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των παλαιστινιακών αρχών στην Γάζα, από τις ασταμάτητες ισραηλινές επιδρομές.

Ads

Η Χαμάς λέει ότι οι συνομιλίες ανταλλαγής αιχμαλώτων – κρατουμένων δεν θα επαναληφθούν μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Το Ισραήλ απέσυρε τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ το Σάββατο, λέγοντας ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

Τουλάχιστον 15.207 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1.200.

Ads

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Πολιτικής Άμυνας δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνθήκες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι «πέρα για πέρα άσχημες», προειδοποιώντας ότι οι διασώστες δεν έχουν τα μέσα για να φτάσουν σε όλα τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπάρχουν δεκάδες άμαχοι που σκοτώνονται σε κάθε αεροπορική επιδρομή. Εκατοντάδες τραυματίζονται επίσης», λέει ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους. Ξεκινάμε με το σκάψιμο για να ανασύρουμε τα λείψανα όσων έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, δεν είμαστε σε θέση να τους διασώσουμε όλους. Πολλοί παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια».

Ο Μπασάλ πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη εκτοξεύουν πολλαπλούς πυραύλους σε ένα μοναδικό στόχο, οδηγώντας σε περισσότερες καταστροφές και θύματα.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λέει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς «πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτοντας ότι το γραφείο του θα εντείνει τις έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Όλοι οι δρώντες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν δεν το κάνετε, μην παραπονιέστε όταν το γραφείο μου καλείται να δράσει», δήλωσε ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, μιλώντας μετά από τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Χαν ήταν επίσης ανένδοτος στο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει αμέσως στον πολιορκημένο θύλακα βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Οι άμαχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, νερό και απελπιστικά αναγκαία ιατρικά είδη, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, και με ρυθμό και κλίμακα», είπε, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση αυτής της βοήθειας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Χαν δήλωσε ότι το δικαστήριό του έχει δικαιοδοσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί από το 2021.