Ξεκινά η σταδιακή απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων με την ταυτόχρονη επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα, θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί.

Ads

Live η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων

https://www.youtube.com/watch?v=y016tFtVgtQ&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.ertnews.gr%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 11 καθώς κατευθύνονταν προς την κύρια ζώνη μάχης στη βόρεια Γάζα, παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού να παραμείνουν στη θέση τους, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη εκεχειρία αλλά, αν το παρελθόν αποτελεί ένδειξη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα κρατήσει, και πολύ περισσότερο ότι θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Ads

Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε τα δύο πτώματα και τους τραυματίες καθώς έφτασαν σε νοσοκομείο στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα στο νότιο μισό της Γάζας. Οι τραυματίες είχαν πυροβοληθεί στα πόδια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mohammed abu samra (@m_abu.samra)

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζήτησαν καταφύγιο στη νότια Γάζα να μην επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο μισό του παλαιστινιακού θύλακα, το επίκεντρο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Ο στρατός είχε ρίξει φυλλάδια στη νότια Γάζα που έλεγαν ότι η επιστροφή στη βόρεια Γάζα απαγορεύεται και είναι επικίνδυνη.

Από το πρωί της Παρασκευής που τέθηκε σε ισχύ η τετραήμερη εκεχειρία, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εθεάθησαν να προσπαθούν να κατευθυνθούν προς τη βόρεια Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανοίγουν πυρ εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούν να κατευθυνθούν προς τα βόρεια.

Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συλλέξουν τα πτώματα που κείτονται στους δρόμους.

Πώς θα γίνει η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων

Γύρω στις 16:00, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 13 ομήρους, γυναίκες και παιδιά, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αιγύπτο. Οι 13 όμηροι αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ το απόγευμα, πιθανότατα μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Χαμάς θα τους παραδώσει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τους συνοδεύσει στα αιγυπτιακά σύνορα. Αφού περάσουν τα σύνορα, οι στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων θα υποδεχθούν τους ομήρους στην αιγυπτιακή πλευρά. Στη συνέχεια θα υποβληθούν σε αρχική ιατρική εξέταση από τους Ισραηλινούς εκπροσώπους και θα υπάρξει μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτών και των οικογενειών τους.

Σε αντάλλαγμα θα αφεθούν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι από τις φυλακές του Ισραήλ. Πρόκειται για 24 γυναίκες και 15 έφηβους, όπως δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ανάμεσά τους είναι κρατούμενοι που διέπραξαν επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ φέρεται να έλαβε μια λίστα με τους 39 Παλαιστίνιους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς.

Οι κρατούμενοι, όλοι τους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Ofer του Ισραήλ γύρω στις 16:00, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο επίτροπος για τους κρατούμενους Qadura Fares.

«Παράθυρο» από Χαμάς για την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων ομήρων

Ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δηλώνει ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ακόμη περισσότερων αμάχων αιχμαλώτων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών.

Ωστόσο, όσον αφορά τους Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι, ο Χαμάντ δήλωσε στο Al Jazeera:

«Αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

«Σε αυτή τη φάση, μιλάμε για τους άμαχους ομήρους. Όσον αφορά τους άλλους, επιδιώκουμε μια συνολική ανταλλαγή και ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των (σ.σ. 7.200) κρατουμένων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός μας», δήλωσε ο Χαμάντ.

«Αλλά θα περιμένουμε και θα δούμε. Έχουμε πλήρη υπομονή, δύναμη και ενέργεια για να το κάνουμε αυτό … Το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους και είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τους Ισραηλινούς στρατιώτες» σημείωσε.

*Με πληροφορίες από Al Jazeera, AP, Reuters