Την «αυξανόμενη ανησυχία» τους εξέφρασαν το Μεξικό και η Χιλή για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, μετά από μήνες πολέμου του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα ως αντίποινα στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, προσφεύγοντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το οποίο ζητούν να γνωμοδοτήσει αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα.

Ads

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού αναφέρει ότι το ΔΠΔ είναι το κατάλληλο όργανο για να αποδώσει πιθανές ποινικές ευθύνες για πράξεις «είτε της κατοχικής δύναμης είτε των κατεχομένων». Η ανακοίνωση επικαλείται επίσης «πολλές αναφορές των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφουν λεπτομερώς πολλά επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Το Μεξικό πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την εκδίκαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Μεξικό «πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες (…) είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών που συνυπάρχουν εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο διεξάγει έρευνες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για πιθανά εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί, από το 2021.