Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και έναρξη εκ νέου προσπαθειών για μια πολιτική λύση στο παλαιστινιακό, υπό την προϋπόθεση ότι «όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα εξαρθρωθεί», ζητά με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο.

Ads

Στο κείμενο που εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα «την απεχθή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ» και καταγγέλλει τη «δυσανάλογη ισραηλινή στρατιωτική αντίδραση», η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι «όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να διακρίνουν, ανά πάσα στιγμή, μεταξύ μαχητών και αμάχων, οι επιθέσεις να κατευθύνονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και ότι οι άμαχοι (άνθρωποι και εγκαταστάσεις) δεν πρέπει να αποτελούν στόχο επιθέσεων».

Μάλιστα, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την δραματική και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την «επείγουσα ανάγκη για πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε ολόκληρη την περιοχή και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση ζωτικών υποδομών».

Ads

Το ψήφισμα του ΕΚ ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζει την «απόλυτη ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας». Επιπλέον, «χαιρετίζει την προσπάθεια στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου λίγο πριν από τις επιθέσεις».

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης πλήρως την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία «προσφέρει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 1967, και ζητούν την πλήρη ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαδικασία αυτή».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τονίζουν ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι «παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, καταδικάζουν απερίφραστα την αύξηση της βίας των εξτρεμιστών εποίκων κατά των Παλαιστινίων και ζητούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε εξτρεμιστές εποίκους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την «ισχυρή στήριξη της ΕΕ στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου και ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές πράξεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας πως «η απαγωγή ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές».

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη», λέει ο Νετανιάχου

«Υπάρχουν δύο σκέλη στην στρατιωτική επιχείρηση: Το πρώτο είναι η διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 16 ή 17 από τα 24», ισχυρίστηκε. «Ακολουθεί το σκέλος της εκκαθάρισης της περιοχής (από τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς). Το πρώτο σκέλος είναι πιο σύντομο, το δεύτερο διαρκεί περισσότερο», συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μάλιστα, δείχνοντας τη φωτογραφία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε, ο Νετανιάχου τόνισε πως ο θάνατός του – όπως και άλλων συναδέλφων του – δεν θα είναι μάταιος, δεσμευόμενος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε επίσης την ιδέα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, λέγοντας ότι έχει μεταφέρει τις θέσεις του στις ΗΠΑ.

«Σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία… το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο ασφαλείας σε όλο το έδαφος δυτικά του Ιορδάνη. Αυτό συγκρούεται με την ιδέα της κυριαρχίας» είπε.