Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γάζα καθώς και στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στον παλαιστινιακό θύλακα σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, με ανακοίνωσή του, ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ και συγκεκριμένα κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να παράσχουν «χωρίς καθυστέρηση» τους «απτούς» λόγους για την αεροπορική επίθεση. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το γαλλικό ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης «πολύ έντονες ανησυχίες» για τον αριθμό των αμάχων θυμάτων στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός, μέσω εκπροσώπου, αποποιήθηκε πλήρως των ευθυνών για τον βομβαρδισμό.

Από την πλευρά του, το AFP καταδικασε με τον πιο έντονο τρόπο το χτύπημα στο γραφείο του στην πόλη της Γάζας. Σε δήλωσή του, το Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι η τοποθεσία του γραφείου αυτού είναι γνωστή σε όλους και «έχει επισημανθεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, ακριβώς για να αποτραπεί μια τέτοια επίθεση και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εικόνες επί τόπου».

«Οι συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν καταστροφικές αν η ομάδα του AFP που βρισκόταν επί τόπου δεν είχε εκκενώσει την πόλη», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του AFP, Φαμπρίς Φρις.

«Είναι σημαντικό να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Γάζα και να γίνεται σεβαστό το ζωτικό έργο που επιτελούν» πρόσθεσε ο Φιλ Τσέτβιντ, διευθυντής του AFP Global News.

Κανένας από τους οκτώ υπαλλήλους του Γαλλικού Πρακτορείου που συνήθως βρίσκονται στην πόλη της Γάζας δεν βρισκόταν στο γραφείο τη στιγμή του χτυπήματος. Η ομάδα εκκενώθηκε στη νότια Γάζα στις 13 Οκτωβρίου, μετά από ισραηλινή στρατιωτική διαταγή που απευθυνόταν στους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Το AFP είναι το μόνο από τα τρία μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο που συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχει ζωντανή μετάδοση από την πόλη της Γάζας.

Βαρύς φόρος αίματος και για δημοσιογράφους στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) διερευνά όλες τις αναφορές για δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται κατά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τραυματίστηκαν, καθώς οι εχθροπραξίες επεκτάθηκαν στον γειτονικό Λίβανο.

Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, οι προκαταρκτικές έρευνες της CPJ έδειξαν ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης ήταν μεταξύ των περίπου 10.000 νεκρών από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου -με περισσότερους από 9.000 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και 1.400 νεκρούς στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο μέχρι στιγμής απολογισμός έχει ως εξής:

  • 36 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν επιβεβαιωθεί ως νεκροί: 31 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 1 Λιβανέζος.
  • 8 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες.
  • 3 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.
  • 8 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως συλληφθέντες.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών, ανέφερε το Reuters στις 27 Οκτωβρίου.

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη σύγκρουση εν μέσω ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Γάζα, καταστροφικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, διακοπής των επικοινωνιών και εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

Πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, λογοκρισία και δολοφονίες μελών της οικογένειας: Η CPJ διερευνά επίσης πολυάριθμες ανεπιβεβαίωτες αναφορές για άλλους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, αγνοούνται, κρατούνται, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν, καθώς και για ζημιές σε γραφεία μέσων ενημέρωσης και σπίτια δημοσιογράφων.

«Οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντικό έργο σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να στοχοποιούνται από εμπόλεμες πλευρές», δήλωσε ο Sherif Mansour, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη σπαρακτική σύγκρουση. Εκείνοι στη Γάζα, ειδικότερα, έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν ένα πρωτοφανές τίμημα και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές. Πολλοί έχουν χάσει συναδέλφους, οικογένειες και εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης και έχουν φύγει αναζητώντας ασφάλεια όταν δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο ή έξοδος» τόνισε.