Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που καλούν επισήμως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, την ώρα που νέοι άμαχοι προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα της συνεχιζόμενης σφαγής στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν το Aljazeera και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, αρκετοί πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και πυροβολικό, με στόχο την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν ως στόχο ένα σπίτι της οικογένειας Καζέμι στη δυτική συνοικία του Χαν Γιουνίς.

Οι συνθήκες στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς έχουν γίνει «αφόρητες» σύμφωνα με γιατρό που εργάζεται εκεί, καθώς το Ισραήλ επιτίθεται στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις, προκαλώντας τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων.

Ads

Εν τω μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τους έντονους βομβαρδισμούς πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Al-Amal στην πόλη.

Στοχοποίησαν επίσης το κέντρο της πόλης με πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού.

Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης, αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στη δυτική περιοχή της πόλης της Γάζας.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έριξαν βόμβες λευκού φωσφόρου στην περιοχή Qizan al-Najjar νότια της Χαν Γιουνίς και πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Abu Yousef al-Najjar ανατολικά της Ράφα, στη νότια Γάζα.

Επιπλέον, οι δυνάμεις κατοχής πολιόρκησαν αρκετά σχολεία που φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένους δυτικά της συνοικίας Tal Al-Hawa στην πόλη της Γάζας.

Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την ανατίναξη και τη μαζική καταστροφή ολόκληρων οικιστικών συγκροτημάτων στην πόλη Bani Suheila ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

Παράλληλα, η σχεδόν πλήρης διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας διανύει την Παρασκευή την έβδομη ημέρα της, καθιστώντας δύσκολη τη μετάδοση πληροφοριών από τον θύλακα εν μέσω συνεχών ισραηλινών επιθέσεων.

Μεξικό και Χιλή κατά Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Κι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι «η υποστήριξη προς το Ισραήλ παραμένει ακλόνητη», παρά το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει τη στάση των ΗΠΑ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το Μεξικό και η Χιλή προσχώρησαν στις αυξανόμενες εκκλήσεις που καλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διεξάγει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δήλωσε ότι η σύσταση αυτή τροφοδοτείται από την «αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας, ιδίως κατά μη στρατιωτικών στόχων, και τη συνεχιζόμενη φερόμενη διάπραξη εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, ειδικά από τις 7 Οκτωβρίου 2023».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού επικαλέστηκε τα άρθρα 13(α) και 14 του Καταστατικού του ΔΠΔ ως βάση για την παραπομπή.

Τα άρθρα αυτά επιτρέπουν σε ένα συμβαλλόμενο κράτος να παραπέμψει στο δικαστήριο μια κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί ένα ή περισσότερα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, καλώντας τον εισαγγελέα να ερευνήσει και να καθορίσει εάν θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε άτομα για τέτοια εγκλήματα.

Το Μεξικό υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην υποστήριξη του ΔΠΔ ως το ιδανικό φόρουμ για τον προσδιορισμό της ατομικής διεθνούς ποινικής ευθύνης στις πιο σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη διεθνή κοινότητα.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είναι επίσης ενήμερη για την υπόθεση που έφερε η Νότια Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και το αίτημα για προσωρινά μέτρα, παρακολουθώντας στενά και άμεσα το θέμα αυτό, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε στις 29 Δεκεμβρίου μήνυση κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι διαπράττει γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας, ο οποίος υφίσταται έναν καταστροφικό πόλεμο για πάνω από 105 ημέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θύματα και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση αργότερα αυτό το μήνα, πιθανότατα με μια αυστηρή «διαταγή» στο Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του, αλλά δεν θα αποφασίσει γρήγορα για τις κατηγορίες περί γενοκτονίας, καθώς το θέμα αυτό μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στο Σαντιάγο της Χιλής, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλμπέρτο βαν Κλάβερεν εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη «διερεύνηση κάθε πιθανού εγκλήματος πολέμου» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει αιτήματα από πέντε χώρες για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ, στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν επιβεβαίωσε ότι έλαβε αιτήματα από τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για τη διερεύνηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.