Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα έχει πάψει να λειτουργεί και οι θάνατοι ασθενών αυξάνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς συνεχίζεται η σφοδρή ισραηλινή επίθεση στη λωρίδα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ads

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος αλ-Σίφα, είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μετά βίας μπορούν να φροντίσουν όσους βρίσκονται σε αυτά, με τρία νεογέννητα νεκρά και ακόμη περισσότερα να κινδυνεύουν, από διακοπές ρεύματος εν μέσω έντονων μαχών σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέφερε ότι το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στον παλαιστινιακό θύλακα, διέκοψε τη λειτουργία του αφού δεν έχει πλέον καύσιμα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στοχεύει Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς που εξαπέλυσαν φονικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η ομάδα έχει κέντρα διοίκησης κάτω και κοντά στα νοσοκομεία.

Ads

https://www.youtube.com/watch?v=-aFqSFbbzfU

Ο ΠΟΥ κατάφερε να μιλήσει με επαγγελματίες υγείας στο Αλ Σίφα, οι οποίοι περιέγραψαν μια «τρομερή και επικίνδυνη» κατάσταση με συνεχείς πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τρεις νοσοκόμες έχουν πεθάνει.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, όπου ζει ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός στον κόσμο, ζήτησε κατάπαυση του πυρός πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

«Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα, πρέπει επίσης να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας και πρέπει να αρχίσουμε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο σε βίντεο που καταγράφηκε αφού συμμετείχε σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Ριάντ.

https://www.youtube.com/watch?v=7Pz9_80L-Lw

Σε κίνδυνο δεκάδες μωρά

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε προσφερθεί να μεταφέρει νεογέννητα μωρά και είχε τοποθετήσει 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομείου το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και οι δύο χειρονομίες εμποδίστηκαν από τη Χαμάς, όπως ανέφερε.

Η Χαμάς ωστόσο αρνήθηκε ότι δεν δέχθηκε τα καύσιμα και δήλωσε ότι το νοσοκομείο ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, προσθέτοντας ότι η ποσότητα καυσίμων που το Ισραήλ είπε ότι προσέφερε «δεν ήταν αρκετή για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες (του νοσοκομείου) για περισσότερο από μισή ώρα».

Ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι από τα 45 μωρά που βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες, τρία είχαν ήδη πεθάνει.

https://www.youtube.com/watch?v=GUNRDKvHT0I

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της λωρίδας, το Al-Quds, ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, με το προσωπικό να παλεύει να φροντίσει όσους βρίσκονται ήδη εκεί με ελάχιστα φάρμακα, τρόφιμα και νερό.

«Το νοσοκομείο έχει αποκοπεί από τον κόσμο τις τελευταίες έξι με επτά ημέρες. Δεν υπάρχει τρόπος να μπει κανείς, ούτε να βγει», δήλωσε ο Tommaso Della Longa, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

https://www.youtube.com/watch?v=Sz7gYG98iY4