Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα «μέσα στην επόμενη ώρα» μέσω μεγαφώνων περίπου στις 9 το πρωί του Σαββάτου, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρισκόταν στο σημείο, καθώς τα στρατεύματα χτένιζαν τις εγκαταστάσεις για κρησφύγετα της Χαμάς.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι όλοι όσοι φεύγουν θα πρέπει να κυματίζουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μία γραμμή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στο Αλ-Σίφα πριν από την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων την Τετάρτη (15/11).

Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα -το μεγαλύτερο της Γάζας- έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που εισέρχεται πλέον στην έβδομη εβδομάδα του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς λειτουργεί βάση κάτω από το Αλ-Σίφα, κατηγορία που η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται.

Ο Μουνίρ αλ-Μπαρς -γιατρός στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα- μιλώντας στο Al Jazeera περιέγραψε την αναγκαστική εκκένωση των ιατρικών εγκαταστάσεων από τον ισραηλινό στρατό, δίνοντας σε όσους βρίσκονταν μέσα διορία μία ώρα για να φύγουν.

Ads

«Τους εξευτέλισαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου», δήλωσε ο αλ-Μπαρς.

Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή ήταν ακινητοποιημένοι. Για να τους βοηθήσουν, παρέμειναν ο διευθυντής του νοσοκομείου, άλλοι τέσσερις γιατροί και μια μικρή ομάδα νοσηλευτών. Τους υποσχέθηκαν ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα αποσταλεί γύρω στις 11 π.μ. για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω, εξήγησε ο αλ-Μπαρς.

«Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι. Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές», είπε χαρακτηριστικά.

UNRWA: Το 70% του πληθυσμού στη Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από τα δύο τρίτα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο. Οι περισσότεροι έχουν φύγει προς τον νότο, παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και ζουν μες το κρύο που έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με την UNRWA, το 70% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου οι υπόνομοι έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν στους δρόμους.

Χθες στη Ράφα, τραυματισμένα παιδιά περίμεναν σε ασθενοφόρα να απομακρυνθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Αιγύπτου, σύμφωνα με εικόνες του AFP.

«Στην αρχή μας είπαν ότι θα πεθάνει. Έχει κατάγματα στο κρανίο, στη λεκάνη και στον μηρό», λέει ο Άνταμ Αλ Μαντχούν, ο πατέρας της Κένζα, ενός κοριτσιού 4 ετών, το δεξί χέρι του οποίου ακρωτηριάστηκε σε ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια.

Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η Άζχαρ αλ Ρίφι, μια 36χρονη μητέρα, εξακολουθεί να αναζητά την ασφάλεια που υποσχόταν το Ισραήλ όταν έδωσε εντολή στους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Λέγανε ότι το νότιο ήταν πιο ασφαλές, άρα μετακινηθήκαμε», λέει στο AFP. Αλλά χθες την αυγή, ισραηλινό αεροσκάφος έριξε βόμβες στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, 7 από τους οποίους ήταν συγγενείς της Άζχαρ αλ Ρίφι.

Στα οκτώ της, η Νάντα Αμπού Χίγια ζει τον τρίτο βομβαρδισμό στη ζωή της. “Αρχικά βομβάρδισαν το σπίτι του παππού μου όπου ζούσαμε στη Γάζα, μετά πήγαμε στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, μας βομβάρδισαν. Έτσι ήρθαμε εδώ και μας βομβάρδισαν και πάλι», διηγείται στο AFP.