Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των αμάχων, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σε μια προσπάθεια να αποφασίσει και να επιβάλλει κατάπαυση του πυρός.

Ads

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι κοντά σε νοσοκομείο στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Νωρίτερα, παλαιστινιακές ιατρικές και διοικητικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές, μέσα στα σπίτια τους.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Παλαιστίνιος ποιητής, συγγραφέας, καθηγητής λογοτεχνίας και ακτιβιστής, Δρ Ρεφάατ Αλαρίρ (Refaat Alareer).

Ads

Από την στοχευμένη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν επίσης ο αδελφός του, η αδελφή του και τέσσερα από τα παιδιά της.

Επιβίωσε η σύζυγός του, Nusayba, και τα παιδιά τους.

EPA/ATEF SAFADI

Αυξάνονται οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον αυξηθεί σε 17.487, από 17.177 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον 46.480 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άσραφ αλ Κούντρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Al Jazeera, σύμβουλος του Λευκού Οίκου λέει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δώσει μια σταθερή προθεσμία στο Ισραήλ» για να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον πολιορκημένο θύλακα.

 

EPA/MOHAMMED SABER

Δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Παρασκευή για την κατάσταση στη Γάζα, καθώς χώρες και διαδηλωτές σε όλον τον κόσμο πιέζουν για κατάπαυση του πυρός εν μέσω της συνεχιζόμενης αντίθεσης των ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο.

Το Al Jazeera μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ότι η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα καθυστερήσει.

Το 15μελές όργανο επρόκειτο να ψηφίσει το ψήφισμα το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, αλλά το Reuters επικαλείται διπλωμάτες που λένε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για αργότερα.

Η συνεδρίαση προκλήθηκε από τον Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε μια σπάνια κίνηση την περασμένη Τετάρτη με στόχο να προειδοποιήσει επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας για την παγκόσμια απειλή από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

EPA/MOHAMMED SABER

Τι είναι το άρθρο 99

Είναι μια ειδική εξουσία και το μόνο ανεξάρτητο πολιτικό εργαλείο που δίνεται στον γενικό γραμματέα στον Χάρτη του ΟΗΕ.

Του επιτρέπει να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με νέες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέματα που δεν περιλαμβάνονται ακόμη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

Στο άρθρο 99 του Χάρτη αναφέρεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Τώρα ο Γκουτέρες θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να χρειάζεται να προσκληθεί να μιλήσει από κάποιο κράτος μέλος, όπως συμβαίνει συνήθως.

Ο Γκουτέρες έχει ζητήσει «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός\ από τις 18 Οκτωβρίου.

Όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη υιοθετήσει ψήφισμα που να καλεί σε κατάπαυση του πυρός, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των μονίμων μελών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, έχουν ασκήσει βέτο σε ένα ψήφισμα, ενώ η Ρωσία, που είναι πιο επικριτική απέναντι στο Ισραήλ, έχει μπλοκάρει ένα άλλο.

Η έκκληση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Παλαιστινιακή Προεδρία κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος αργότερα σήμερα, το οποίο θα απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων στη Γάζα, με βάση το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Προεδρία υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα για την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος για να σταματήσει ο συνεχιζόμενος γενοκτονικός πόλεμος που επιβάλλεται στον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Η Προεδρία προέτρεψε την άμεση παράδοση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέροντας τα σκόπιμα εμπόδια που επιβάλλουν οι ισραηλινές αρχές κατοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφική κατάσταση ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιμένει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στα προηγούμενα σχόλια του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Mohammed Shtayyeh και δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

«Α. Δεν θα υπάρξει Χαμάς – θα την εξαλείψουμε. Β. Το γεγονός και μόνο ότι αυτή είναι η πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής ενισχύει την πολιτική μου: η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η λύση», έγραψε ο Νετανιάχου στο Χ.

Δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τον Shtayyeh, ανέφερε ότι το προτιμώμενο αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν η Χαμάς να γίνει κατώτερος εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.