Ο Παλαιστίνιος ποιητής, συγγραφέας, καθηγητής λογοτεχνίας και ακτιβιστής, Δρ Ρεφάατ Αλαρίρ (Refaat Alareer) σκοτώθηκε την Παρσκευή σε στοχευμένη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν επίσης ο αδελφός του, η αδελφή του και τέσσερα από τα παιδιά της.

Ads

Επιβίωσε η σύζυγός του, Nusayba, και τα παιδιά τους.

Ο Αλαρίρ ήταν καθηγητής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε από το 2007.

Ήταν συνεκδότης του Gaza Unsilenced (2015) και εκδότης του Gaza Writes Back: Short Stories from Young Writers in Gaza, Palestine (2014).

Ads

Στη συμβολή του στη συλλογή του 2022, Light in Gaza Writings Born of Fire, με τίτλο «Gaza Asks: When Shall this Pass?», ο Refaat γράφει:

«Θα περάσει, συνεχίζω να ελπίζω. Θα περάσει, συνεχίζω να λέω. Μερικές φορές το εννοώ. Μερικές φορές δεν το εννοώ. Και καθώς η Γάζα συνεχίζει να αγκομαχάει για ζωή, παλεύουμε για να περάσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε και να πούμε τις ιστορίες της. Για την Παλαιστίνη».

Ο Αλαρίρ ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του We Are Not Numbers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ξεκίνησε στη Γάζα μετά την επίθεση του Ισραήλ το 2014 και είναι αφιερωμένος στη δημιουργία μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων συγγραφέων και στοχαστών που μπορούν να φέρουν μαζί μια βαθιά αλλαγή στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Μέσω του δημοφιλούς λογαριασμού του στο Twitter, “Refaat in Gaza”, ο Αλαρίρ καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον του λαού του από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και τις διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις που τις επέτρεψαν.

Αυτό το σπαρακτικό ποίημα, καρφιτσωμένο στο προφίλ του από την 1η Νοεμβρίου, μιλάει για το τρομερό μέλλον που ο Alareer μπορούσε να δει να έρχεται, και για την ανθεκτικότητα που έδωσε σε τόσους πολλούς ανθρώπου για ελπίδα στους πιο σκοτεινούς καιρούς, όπως γράφει ο Dan Sheehan: