Ανοιχτό αφήνουν ισραηλινή κυβέρνηση και Χαμάς το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας στη Γάζα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει ωστόσο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «μέχρι τη νίκη» και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ να δηλώνει χθες, Κυριακή (26/11), ότι μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός οι δυνάμεις του «θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα, για τη συνεχή απελευθέρωση των ομήρων και την πλήρη διάλυση της Χαμάς».

Ads

Την παράταση της εκεχειρίας στηρίζουν Κατάρ, ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ, ενώ κατά τις τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής της η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 58 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 117 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Όλοι οι 117 Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι στιγμής ήταν γυναίκες και παιδιά, ορισμένα από τα οποία έγιναν 18 ετών υπό ισραηλινή κράτηση. Ενώ ορισμένοι είχαν καταδικαστεί για κατασκευή εκρηκτικών υλών, άλλοι κρατούνταν για κατηγορίες όπως ρίψη πέτρας ή φθορά περιουσίας. Το CNN ανέφερε ότι 10 παιδιά και 23 γυναίκες που απελευθερώθηκαν μέχρι το Σάββατο είχαν κρατηθεί βάσει του συστήματος διοικητικής κράτησης που ισχύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς κατηγορία ή δίκη για έξι μήνες κάθε φορά, χωρίς συνολικό όριο.

Διαφωνίες για τις σημερινές λίστες ομήρων και κρατουμένων

Ενόσω οι διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας που λήγει στις 7 το πρωί της Τρίτης (28/11) είναι σε εξέλιξη, ενστάσεις υπάρχουν σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Ads

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες», όπως αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

Οι ενστάσεις από την πλευρά της Χαμάς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, αφορούν έξι κρατούμενους που συνελήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της εισβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ, και παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές. Αυτοί οι έξι φαίνεται ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα που υπέβαλε το Ισραήλ την Κυριακή και δεν είναι σαφές εάν θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.

Ελλείψει επίσημης παράτασης της κατάπαυσης του πυρός, εγείρονται φόβοι ότι οι εχθροπαξίες να συνεχιστούν τη Δευτέρα το βράδυ, αφού oλοκληρωθεί η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Παράταση της εκεχειρίας ζητά ο ΟΗΕ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των φορτηγών και της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα, μεταξύ άλλων και προς τα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

«Ελπίζουμε ότι η εκεχειρία θα παραταθεί. Ζητάμε αυτή η εκεχειρία να μετατραπεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε στο Al Jazeera η Ζουλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας στην Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)

Η Τούμα, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη νότια Γάζα, περιέγραψε την περιοχή ως «πόλη-φάντασμα».

«Τα πάντα είναι κλειστά στη Γάζα… τα καταστήματα, τα φαρμακεία. Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι θεμελιωδώς κρίσιμη και φυσικά σωτήρια, δεν πρόκειται να είναι αρκετή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι οι εμπορικές προμήθειες που πρέπει να έρθουν προς υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορέσει [η Γάζα] να σταθεί στα δικά της πόδια» είπε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ χρηματοδοτεί εκ νέου τους εποικισμούς – Καταδικάζει η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διλπωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να χορηγήσει κονδύλια για νέους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας παράλληλα την παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με αποτροπιασμό μαθαίνω ότι εν μέσω πολέμου, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμεύσει νέα κονδύλια για την οικοδόμηση περισσότερων παράνομων εποικισμών. Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα και δεν θα κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές. Οι εποικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη ευθύνη του Ισραήλ για την ασφάλεια» έγραψε στο Χ/Twitter.

«Οι εποικισμοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ευθύνη του Ισραήλ για την ασφάλεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο- ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ειρήνη του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπορέλ, από τη Βαρκελώνη, στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ένωση της Μεσογείου.

Μιλώντας στο φόρουμ, χαιρέτισε επίσης την εκεχειρία ως ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κρίσης.

«Η τετραήμερη εκεχειρία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση» δήλωσε, τονίζοντας ότι η κατάπαυση πυρός θα πρέπει να παραταθεί ώστε να καταστεί βιώσιμη και μακροχρόνια, ενώ παράλληλα θα πρέπει βρεθεί μια πολιτική λύση.

Την Κυριακή (26/11), απαίτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα.