Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ πιέζουν να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πέραν της Δευτέρας, ενώ ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα επέμεινε, πως «τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης στον Μπάιντεν ότι θα παρατείνει την προσωρινή εκεχειρία κατά μία ημέρα για κάθε 10 ακόμη αιχμαλώτους που θα απελευθερώνονται, καθώς έχουν απελευθερωθεί άλλοι 13 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι καθώς και τρεις Ταϊλανδοί και ένας Ισραηλινο-Ρώσος.

Στο μεταξύ, ακόμη 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης ανταλλαγής κρατουμένων – αιχμαλώτων έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου, σύμφωνα με το Al Jazeera, το οποίο επικαλείται Παλαιστίνιους αξιωματούχους, 3.200 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ακριβώς στη Δυτική Όχθη, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, με νέες συλλήψεις.

Ads

Έτσι, 26 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην πόλη Bani Naim, κοντά στη Χεβρώνα, δήλωσαν πηγές στο Al Jazeera, μετά την τελευταία ισραηλινή επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ανέφερε επίσης ότι ένας πολίτης συνελήφθη μετά από επιδρομή στην κατοικία του στον καταυλισμό Arroub, βόρεια της Χεβρώνας.

Το Wafa αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Ράμι αλ-Τίτι, ο οποίος συνελήφθη μετά από μια «εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας» στο σπίτι του, όπως περιγράφηκε.

Στην πόλη Beitunia, δυτικά της Ραμάλα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν νεαρό άνδρα με το όνομα Muhammad al-Faroukh.

Ένας τρίτος άνδρας αγνώστων στοιχείων συνελήφθη επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazoun.

Παρουσία ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκε επίσης στο χωριό Kafr Ni’ma, δυτικά της Ραμάλα, και στο χωριό Deir Dibwan στα ανατολικά, καθώς και στο al-Bathan ανατολικά της Ναμπλούς.

Από το Σάββατο, τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Δυτική Όχθη παρά την εκεχειρία. Τουλάχιστον 239 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.