Το Ισραήλ συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα όπου περισσότεροι από 18.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 70% των οποίων πρόκειται για γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκεται πλέον στη Ράφα, τη νότια πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε έναν γιγαντιαίο καταυλισμό για περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους.

Ads

Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο σφοδρός βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ επί εννέα εβδομάδες δεν ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο είναι τα βαριά οχυρωμένα σύνορα της χώρας και η αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα του Καΐρου να τα κρατήσει κλειστά. Πλέον η πίεση κατά μήκος των συνόρων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, υπό τον φόβο αποσταθεροποίησης ενός αραβικού συμμάχου των ΗΠΑ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να σπρώξουν τους κατοίκους της Γάζας στην Αίγυπτο και η κυβέρνηση της Αιγύπτου αντιτίθεται εδώ και καιρό στο να αφήσει τους κατοίκους της Γάζας να αναζητήσουν καταφύγιο στη χερσόνησο του Σινά, φοβούμενη ότι το Ισραήλ δεν θα τους αφήσει ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ότι η Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες, που δεν είναι φίλοι της κυβέρνησης στο Κάιρο, θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν επιχειρήσεις εκεί.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να πετύχει τη νίκη κατά της Χαμάς, με τον αριθμό των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου να αναθεωρείται προς τα κάτω σε 1.147. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει» ακόμη και «μπροστά στις διεθνείς πιέσεις».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία της Τρίτης (12/12) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 32 χώρες άλλαξαν στάση τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Δανία. Συνολικά, περισσότερες από 153 χώρες απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – δηλαδή περισσότερες από τις 141 χώρες που ψήφισαν υπέρ της αποδοκιμασίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη (14/12) το Ισραήλ και θα συνομιλίσει με τον Νετανιάχου και μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα καλέσει τους Ισραηλινούς να είναι πιο «ακριβείς στις επιθέσεις τους» εναντίον στόχων της Χαμάς στη Γάζα.

Εκτεταμμένοι οι μη κατευθυνόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα ήταν μη κατευθυνόμενα, σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε το CNN.

Η αξιολόγηση, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο του διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών και περιγράφεται στο CNN από τρεις πηγές που την έχουν δει, αναφέρει ότι περίπου το 40-45% των 29.000 πυρομαχικών αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ήταν μη κατευθυνόμενα. Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, λέει η αξιολόγηση.

Τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά είναι συνήθως λιγότερο ακριβή και μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα. Ο ρυθμός με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις αόρατες βόμβες μπορεί να συμβάλλει στην εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αμάχων και φυσικά αποδυναμώνει το αίολο επιχείρημα του Τελ Αβίβ ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ αμάχων.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Νιρ Ντινάρ δήλωσε στο CNN:

«Δεν ασχολούμαστε με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται».

«Οι συνομιλίες (σ.σ. που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ) είναι εξαιρετικά σοβαρές» τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εξηγώντας πως ο Σάλιβαν σκοπεύει να τονίσει πως χρειάζεται να γίνονται «πιο χειρουργικά» πλήγματα, να αυξηθεί το επίπεδο της «ακρίβειας» των βομβαρδισμών για να «μειωθούν οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων».

«Γάζα χωρίς τη Χαμάς αποτελεί αυταπάτη»

«Οποιαδήποτε ρύθμιση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας ή ευρύτερα λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης δεν παίρνει υπόψη τη Χαμάς θα ήταν αυταπάτη» δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε χθεσινή ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτός σε συνομιλίες για «πολιτική οδό που θα εγγυηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα τη Ραμάλα, ο Ισμαήλ Χανίγια συγκεντρώνει το 78% των προθέσεων ψήφου, έναντι 58% πριν από τον πόλεμο, στα παλαιστινιακά εδάφη. Πάνω από τα δυο τρίτα του δείγματος (το 64%) αναμένει πως η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες.