Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα από το θάνατο του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,  Γιασέρ Αραφάτ, και στην Λωρίδα της Γάζας έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στις ισλαμιστικές οργανώσεις της Φατάχ με τη Χαμάς, με την τελευταία να ακυρώνει τις εκδηλώσεις τιμής που είχε προγραμματίσει για την Τρίτη στη μνήμη του.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της την ενημέρωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκδηλώσεων, οι οποίες προέβλεπαν μια πορεία διαμαρτυρίας στη Γάζα.

Δείτε το βίντεο:

Η είδηση έρχεται στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί το Σάββατο σε κατοικίες ηγετικών στελεχών της Φατάχ στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος της Φάταχ στη Γάζα, ο Φάγεζ Αμπού Έιτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι «εκδηλώσεις μνήμης ακυρώθηκαν επισήμως».  «Πληροφορηθήκαμε από τις πολιτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια» των εκδηλώσεων, εξήγησε. «Ενώπιον του κινδύνου που εγειρόταν για το κοινό, τους είπαμε ότι αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την ακύρωσή τους».

Ο Ζακαρία αλ Αγά, αξιωματούχος της Φάταχ, επισήμανε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η ειδοποίηση που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας στην παράταξή του, για να την ενημερώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της πορείας και της εκδήλωσης, αντίκειται στη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης.

Ads

Την Παρασκευή σημειώθηκαν 15 εκρήξεις με στόχο κατοικίες και αυτοκίνητα ανώτερων στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αφέθηκαν επίσης προειδοποιητικά σημειώματα που απειλούσαν ότι θα εξαπολύονταν νέες επιθέσεις, εάν γίνονταν οι εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Δεν είναι σαφές ποιοι διέπραξαν τις επιθέσεις. Μια επιστολή που αφέθηκε στον τόπο της μιας από τις εκρήξεις, που δεν προκάλεσαν απώλειες, ήταν υπογεγραμμένη από το Ισλαμικό Κράτος. Πηγές της Φάταχ αμφισβητούν την αυθεντικότητα της επιστολής, ενώ η Χαμάς δεσμεύθηκε ότι θα καταδιώξει τους δράστες των επιθέσεων.