«Έτοιμη» είναι η γαλλογερμανική συμφωνία, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στη συμφωνία αυτή προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αυτόματες κυρώσεις για μη επίτευξη του στόχου για ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ, μια νέα συνθήκη «είτε με όλη την E.Ε. είτε μόνο με την ευρωζώνη» και ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, εκτιμώντας πως δεν αποτελεί λύση. Απαξιωτική “απάντηση” στη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s ο οποίος ανακοίνωσε  ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

 
Όπως ανακοίνωσε ο Νικολά Σαρκοζί, η γαλλογερμανική συμφωνία θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την ερχόμενη Τετάρτη. Όσον αφορά το περιεχόμενό της, ανέφερε πως απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο, η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξουν ξανά», επισήμανε ο Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας: «Γι’ αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, ώστε να καταστήσουμε σαφές στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι».

Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν σε μια συμφωνία «το Μάρτιο» των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για τη νέα συνθήκη που θα επιτρέπει μια νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο στόχος που έχουμε με την καγκελάριο είναι το Μάρτιο το σύνολο της συμφωνίας να έχει αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να έχει συναφθεί ανάμεσα στα 17 μέλη της ευρωζώνης, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και, επομένως, οι επικυρώσεις (της συμφωνίας) θα πραγματοποιηθούν έπειτα από τα σημαντικά πολιτικά ραντεβού στη Γαλλία, που είναι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές», σημείωσε ο Σαρκοζί.

Ads

Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επίσης, συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη. «Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες, όπως το ύψος του ελλείμματος», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αυτό είχε ήδη «προταθεί στις 16 Αυγούστου», ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπός του είναι «όλοι οι προϋπολογισμοί (…) να περιλαμβάνουν μια συνταγματικής ισχύος διάταξη, που θα επιτρέπει στα εθνικά συνταγματικά δικαστήρια να επαληθεύουν ότι ο εθνικός προϋπολογισμός βαίνει εκ νέου προς τον ισοσκελισμό».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να επαληθεύσει τη «συμμόρφωση» των «χρυσών κανόνων» κατά του ελλείμματος που θα υιοθετήσουν τα κράτη της ευρωζώνης με τη δέσμευση για επιστροφή στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να κηρύξει άκυρο και ουδέποτε γενόμενο έναν προϋπολογισμό», αλλά θα επαληθεύει αν «οι εθνικοί χρυσοί κανόνες ανταποκρίνονται σε μια πραγματική δέσμευση για επιστροφή στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού», δήλωσε η καγκελάριος. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε το ίδιο λίγο αργότερα.

Παράλληλα, το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) της ευρωζώνης να τεθεί σε ισχύ το 2012 κι όχι το 2013 όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας κι όχι ομόφωνα, σημείωσε επίσης ο Σαρκοζί. Οι αποφάσεις στους κόλπους του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία που θα εκπροσωπεί το 85% των κρατικών συμβολών στο ταμείο αυτό, διευκρίνισε.

Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούν εξάλλου την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης «κάθε μήνα, για όσο διαρκέσει η κρίση», προσέθεσε εξάλλου ο Σαρκοζί. Η μηνιαία αυτή σύνοδος κορυφής θα έχει «μια σαφή ημερήσια διάταξη», προσέθεσε ο Σαρκοζί, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επικαλέστηκε από την πλευρά της ένα παράδειγμα θεματικών ενοτήτων, όπως «το δικαίωμα στην εργασία ή η ανάπτυξη των υποδομών».
 
Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης και σημείωσε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη καθώς και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση. Τόνισε ακόμη πως τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, σημείωσαν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες. «Πώς θα πείσουμε τους άλλους να καταβάλουν τις προσπάθειες που πρόκειται να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, αν καταστήσουμε κοινά τα χρέη (των χωρών) από τώρα; Όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Standard&Poor’s: Ποια συμφωνία; Υποβάθμιση Γαλλίαςκαι Γερμανίας!

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε «υπό αρνητική επιτήρηση» το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor’s ανησυχεί για τις «πιθανές επιπτώσεις» που θα έχει «η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.