Τα επίπεδα – ρεκόρ του πληθωρισμού που απειλούν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης της χώρας, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές (12 και 19 Ιουνίου).

Ads

Όπως σημειώνει το Euractiv, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας είναι ανησυχητικά. Οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να φτάνει στο 5,2%, «λόγω της επιτάχυνσης των τιμών της ενέργειας, των υπηρεσιών, των τροφίμων και των μεταποιημένων προϊόντων»,  σύμφωνα με Το Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE).

Για να διατηρηθεί η οικονομία ζωντανή «με οποιοδήποτε κόστος», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μακρόν, η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα, προχωρώντας για παράδειγμα σε κρατική ενίσχυση εταιρειών.

Την ίδια ώρα, αναλυτές σημειώνουν πως ακόμη περιμένουν ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Μπορεί να έχουν δίκιο, καθώς το 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το η ανεργία έπεσε στο 7,3%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.

Ads

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η οικονομική ανάκαμψη βρισκόταν σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως τονίζει το Euractiv, το χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ενεργειακών προϊόντων έχει διευρυνθεί από τότε, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν.

Το χάσμα όμως αυτό, όπως ανέφερε σε σχετική ανάλυση το Γαλλικό think tank OFCE, «είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση όχι μόνο της τιμής του πετρελαίου αλλά και της τιμής του φυσικού αερίου και των βασικών αναγκών».

Παρά τα μέτρα που είχε πάρει λοιπόν η κυβέρνηση, ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ουσιαστικά εξανέμισε τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν τεράστια πίεση, ενώ η πρόσβαση σε πρώτες ύλες, όπως το σιτάρι, κατέστη ιδιαίτερα δύσκολη. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απάντηση σε αυτή την κρίση έγκειται στην αναζωογόνηση των επενδύσεων και της καινοτομίας. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Εμάνουελ Μακρόν είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο αξίας 20 δις. ευρώ, για τη μείωση των φόρων στην παραγωγή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως ο Μακρόν είναι πρόθυμος να κάνει μια «δημοσιονομική προσπάθεια» ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει και στην υιοθέτηση κι άλλων μέτρων, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων, ορισμένες κοινωνικές παροχές αλλά και έκτακτες ενισχύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Ωστόσο, η Aurelie Trouve, οικονομολόγος και υποψήφια με τη συμμαχία υπό τον Μελανσόν, ανέφερε πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν επαρκεί, καθώς το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, κάτι που η κυβέρνηση δεν κάνει. Επίσης, θεωρεί πως πρέπει να παγώσουν άμεσα οι τιμές της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών. Επιπρόσθετα, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού και φορολόγηση των κερδών μεγάλων εταιρειών. 

Αναφερόμενος στο πολιτικό του πρόγραμμα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, προτείνοντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ καθαρά, αύξηση 10% των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση των συντάξεων γήρατος και εφαρμογή της «εγγύησης αξιοπρέπειας», ώστε κανένας Γάλλος να μην μένει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η καρδιά του πληθωρισμού είναι η κερδοσκοπία».

Όπως σημειώνει πάντως το Euractiv, με το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αναμφίβολα θα αποφύγει την επιστροφή στη λιτότητα, αν και ταυτόχρονα δεν θέλει να φανεί αδρανής. Η εξίσωση είναι σύνθετη, με τις βουλευτικές εκλογές προ των πυλών.