Τα συνδικάτα εργαζομένων βγαίνουν ξανά στους δρόμους της Γαλλίας ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με ένα τελευταίο κύμα διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο και διάσπαρτες απεργίες σήμερα Τρίτη 6/6.

Ads

Το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού λόγω των απεργιών, ενώ περίπου το 10% των τρένων σε όλη τη Γαλλία διακόπηκε. Περίπου 250 πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα κατά τη 14η ημέρα εθνικών διαμαρτυριών από τον Ιανουάριο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η κίνηση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη – και να επιβάλει το μέτρο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία – πυροδότησε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και προκάλεσε μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Γαλλία εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, η κοινωνική οργή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει μετριαστεί από τότε που το μέτρο έγινε νόμος τον Απρίλιο.

Ads

Η «τελευταία μάχη»

Η ημέρα κινητοποιήσεων οργανώνεται δύο ημέρες πριν από την συζήτηση στο Κοινοβούλιο πρότασης νόμου που έχει ως στόχο την κατάργηση της μεταρρύθμισης και δεν έχει και μεγάλες πιθανότητες να περάσει.

Κοινοβουλευτική επιτροπή αφαίρεσε από την πρόταση νόμου το βασικό άρθρο που αναφέρεται στο όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης της μεταρρύθμισης και, αν και τροπολογίες προστέθηκαν για να αποκαταστήσουν το άρθρο και την ουσία της πρότασης νόμου, η πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ έχει προειδοποιήσει ότι θα τις κηρύξει μη αποδεκτές με την επίκληση συνταγματικής ρύθμισης που απαγορεύει στους βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες που μειώνουν τους δημόσιους πόρους ή αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες.

«Θα είναι ένα ξεκάθαρο σκάνδαλο δημοκρατίας», προειδοποίησε η γενική γραμματέας της CGT Σοφί Μπινέ.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ κατήγγειλε από την πλευρά του «δημοκρατικό ελάττωμα» υπενθυμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν ετέθη ποτέ σε ψηφοφορία. Ωστόσο, φαίνεται ότι παραδέχθηκε την ήττα των γαλλικών συνδικάτων δηλώνοντας ότι «φυσικά (…) το κείμενο θα εφαρμοσθεί όταν θα έρθει η ώρα».

Ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC Σιρίλ Σαμπανιέ είχε δηλώσει στα μέσα του Μαρτίου ότι η 8η Ιουνίου θα είναι πιθανότατα «η τελευταία μάχη».

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και ήδη την Κυριακή δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο πρώτες εγκύκλιοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα της προοδευτικής αύξησης του ορίου ηλικίας.

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και τα εθνικά συστήματα διαφέρουν μεταξύ τους.