Την ώρα που το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, Μακρόν και αστυνομικές δυνάμεις κάνουν σπασμωδικές κινήσεις που μπορεί να ρίξουν λάδι στη φωτιά της κοινωνικής έντασης.

Ads

Ο Mακρόν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πέρασε στην αντεπίθεση. Με σχεδόν προσβλητικό τόνο και αυταρχισμό, χαρακτήρισε τα Κίτρινα Γιλέκα «δημαγωγούς» και «εξτρεμιστές που ισχυρίζονται ότι μιλούν εξ ονόματος του λαού». Δεσμεύτηκε να επιβάλει τη «δημοκρατική τάξη» ενάντια σε οτιδήποτε «μη αποδεκτό» και υπενθύμισε ότι οι πολίτες «εκφράστηκαν στις εκλογές».

Και πως επιβάλλεται η «Δημοκρατική τάξη»;

Με μαζικές προσαγωγές, βίαιες συλλήψεις, τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαμαρτύρονται, κινητοποιούνται ή απλά διαφωνούν με τις πολιτικές που επιβάλλονται και επιθέσεις αστυνομικών σε δημοσιογράφους που προσπαθούν να καταγράψουν τα γεγονότα.

Ads

Με πρόστιμα από 1500-3000 σε Κίτρινα Γιλέκα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κυκλικούς κόμβους και να στήνουν μπλόκα στους δρόμους

Υπο κράτηση τέθηκε χθες πολίτης στην πόλη Vessoul επειδή φώναξε δύο φορές σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος “γκιλοτίνα, γκιλοτίνα”. Ο 51χρονος εργάτης κινδυνεύει με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ (France 3)

Αστυνομικός έπιασε από τον λαιμό γνωστό ρεπόρτερ (video) για να τον εμποδίσει να καταγράψει χθες το βράδυ, την βίαιη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους των Κίτρινων Γιλέκων (video). Μαζί με 50 άλλα άτομα πήγαινε να αφήσει αναμμένα κεριά και λουλούδια στην πλατεία Ομονοίας, στη μνήμη των νεκρών του κινήματος και των τραυματιών από την αστυνομική καταστολή. Το ηγετικό στέλεχος αλλά και το πλήθος που τον ακολουθούσε δεν φορούσαν Κίτρινα Γιλέκα.
Το παράπτωμα τους; Δεν είχαν δηλώσει στις αρχές την κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί εισέβαλλαν και σε λεωφορείο (video) που περνούσε από το σημείο με αποτέλεσμα ένας άνδρας να νιώσει αδιαθεσία. Οι αστυνομικοί οδήγησαν σε κλούβες (video) για ταυτοποίηση γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών που συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Όλα αυτά χθες το βράδυ στο Παρίσι.

• Από την προσωπική σελίδα της δημοσιογράφου, ανταποκρίτριας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά