Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, παραιτήθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι.

Ads

Ο Μακρόν δεν κατονόμασε αμέσως τον διάδοχό της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν ανέφερε ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν σε αυτή την αποστολή που ανέλαβα. Με καθοδήγησε η διαρκής ανησυχία να πετύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας» συνέχισε, ενώ στάθηκε και στη «βούληση» του «αρχηγού του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπυοργό», αφήνοντας να εννοηθεί πως η αποχώρηση από τον ρόλο της, δεν έγινε με δική της πρωτοβουλία.

Ads

Από την πλευρά του, το Ελιζέ, σε σχετικό δελτίο Τύπου διαβεβαίωσε για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, τονίζοντας πως «η πρωθυπουργός διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Η αλλαγή στην πρωθυπουργία έρχεται μετά από μια χρονιά που στιγματίστηκε από πολιτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

H παραίτηση έρχεται επίσης μόλις πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τους ευρωσκεπτικιστές να αναμένεται να σημειώσουν άνοδο ρεκόρ σε μια περίοδο εκτεταμένης δημόσιας δυσαρέσκειας για την αύξηση του κόστους ζωής και την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν υπολείπεται του κόμματος της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κατά περίπου οκτώ έως δέκα μονάδες.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Επικρατέστεροι διάδοχοι της Μπορν, φέρονται ο 37χρονος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο 43χρονος πρώην υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Ο Λεκορνί θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Γάλλου προέδρου , ενώ τον εκτιμά ιδιαίτερα και η Μπριζίτ Μακρόν, που τονίζει συχνά τη στάση του στα θέματα της άμυνας.

Ο Ζουλιέν Ντενορμαντί είναι «Μακρονιστής» και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο υπουργείο Γεωργίας μεταξύ 2020 και 2022.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την κυβέρνησή του. «Το πρόβλημά μας δεν είναι η τεχνογνωσία αλλά το να κάνουμε γνωστή τη πολιτική μας» τόνιζε συχνά. «Ο πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία του για πολιτικό «επανεξοπλισμό» της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά του να λάβει υπόψη τον πολιτικό αγώνα που θα δοθεί κατά τις ευρωεκλογές», λένε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Το κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Ο αρχηγός του κράτους θέλει δυνατούς ανθρώπους που είναι γρήγοροι στην μπάλα».