Λίγες ημέρες μετά το κεντρικό άρθρο «προμήνυμα» του Economist στο οποίο αναφερόταν πως η Γαλλία ενδέχεται να αποτελέσει την «ωρολογιακή βόμβα» της Ευρώπης, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία μονάδα από AAA σε AA1 διατηρώντας την προοπτική της γαλλικής οικονομίας ως «αρνητική». «Δεδομένη ήταν η υποβάθμιση της Γαλλίας» σχολιάζει στο tvxs.gr ο οικονομολόγος αναλυτής Πάνος Παναγιώτου και εκτιμά πως το δρόμο της υποβάθμισης θα ακολουθήσει και η Γερμανία.
Ads
Η σημερινή κυβέρνηση της Γαλλίας επιρρίπτει ευθύνες στον Νικολά Σαρκοζί και απέδωσε την υποβάθμιση στην αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να εισάγει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ο οίκος μας υποχρεώνει σ’ έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας μας, αλλά ανησυχεί και για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ανεπάρκεια των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων», σχολίασε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί στην υποβάθμιση προωθώντας μεταρρυθμίσεις. «Ο Moody’s εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Γαλλάς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και πλέον είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τις κάνουμε», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Όπως αναφέρει ο Moody’s μια νέα υποβάθμιση της Γαλλίας είναι πιθανή αν δεν απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για μείωση των δημοσίων δαπανών.
Υπενθυμίζεται πως ο Economist σε κύριο άρθρο του, που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Γαλλίας, χαρακτήριζε τη χώρα ως «ωρολογιακή βόμβα» υποστηρίζοντας πως η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης, πολύ σημαντικότερο από αυτά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Αν ο Φρανσουά Ολάντ δεν αλλάξει την πορεία της χώρας του των τελευταίων 30 ετών, οι επενδυτές και η Γερμανία θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Το κλίμα στις αγορές αλλάζει γρήγορα και η κρίση θα μπορούσε να πλήξει τη Γαλλία στις αρχές του επόμενου έτους και αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για το μέλλον του ευρώ. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει πολύ χρόνο για να εξουδετερώσει την ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωνε ο Economist, που ζητούσε από την κυβέρνηση της Γαλλίας μεταξύ άλλων να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και να σταματήσει τα «αριστερά μέτρα» δημιουργώντας «καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Η υποβάθμιση της Γαλλίας συνιστά μία μικρή προειδοποίηση, ήταν το σχόλιο του Βερολίνου δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Είχαμε χθες το βράδυ την είδηση ότι ο πιο σημαντικός μας εταίρος έλαβε μια μικρή προειδοποίηση από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Bundestag. «Η αξιολόγηση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και δεν θα έπρεπε κανείς να δραματοποιήσει το γεγονός. Όλοι έχουμε συμφέρον, στην Ευρώπη, να ζει ο καθένας με τις δικές του ευθύνες».
Σημειώνεται πως η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Moody’s πάγωσε και την πώληση τριετών ομολόγων από τον EFSF, που είχε σχεδιαστεί για σήμερα, καθώς υπέστη πλήγμα η αξιοπιστία της Γαλλίας.
Από τους αρμόδιους γίνεται λόγος για «τεχνικό» ζήτημα καθώς σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεν συνέτρεχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να κυκλοφορήσουν τα γαλλικά ομόλογα». Ο οίκος Moody’s ορίζει πως για να κυκλοφορήσουν αυτά τα ομόλογα θα πρέπει η χώρα που τα εκδίδει να αξιολογείται με Aaa σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα.
Αναλυτές σχολιάζουν πως πέρα από το «τεχνικό» πρόβλημα που δημιουργήθηκε, η αναβολή της δημοπρασίας γαλλικών τριετών ομολόγων είναι αναδεικνύει και ένα ζήτημα γενικότερης στρατηγικής της ευρωζώνης που οφείλεται στην παρατήρηση πως «είναι δύσκολο για τον πυρήνα της ευρωζώνης να προστατεύσει την περιφέρεια τη στιγμή που και ο ίδιος θα βυθίζεται στην κρίση».
O οικονομολόγος αναλυτής Πάνος Παναγιώτου μιλώντας στο tvxs.gr σημείωσε πως «η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν δεδομένη» και εκτίμησε πως «σε αρνητική προοπτική θα μπει και η Γερμανία».
«Εδώ έχουμε το σενάριο της παρατεταμένης ταλαιπωρίας. Την έβαλαν σε αρνητική προοπτική και αν ακολουθήσει και δεύτερη υποβάθμιση θα υπάρξουν επιπλοκές», τονίζει ο κ. Παναγιώτου σημειώνοντας πως αυτή την ώρα δεν υπάρχει θέμα αύξησης του spread για τα γαλλικά ομόλογα, ωστόσο «σε βάθος χρόνου υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού».
«Η Γαλλία δεν μπορεί να αναστρέψει το κλίμα, αυτό θα γίνει μόνο αν δοθεί λύσει στο πρόβλημα της κρίσης. Είμαστε στην αρχή ενός δρόμου που θα επιφέρει και άλλες υποβαθμίσεις, κατά πάσα πιθανότητα και της Γερμανίας, και όλες αυτές οι χώρες θα χάσουν το ΑΑΑ και ίσως και περισσότερα. Σταδιακά θα δανείζονται πιο ακριβά και θα πρέπει να μάθουν να ζουν με άλλες βαθμολογίες και υψηλότερο κόστος δανεισμού», δηλώνει.
Παράλληλα προβλέπει πως θα υπάρξουν και άλλοι οίκοι που θα υποβαθμίσουν τη Γαλλία, «λογικά όλοι», όπως σημειώνει, και προσθέτει ότι «η Γαλλία έχει χάσει το δρόμο της και είναι δύσκολο σε περιβάλλον κρίσης να βγεις από τα αγκάθια».
«Το ιδανικό για τη Γαλλία θα ήταν να είχε πείσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσουν την κρίση νωρίτερα. Μια σκιά παρατεταμένης αμφιβολίας για τη Γαλλία και σε κάποιο σοκ που μπορεί να δημιουργηθεί μπορεί πυροδοτήσει ξαφνικά προβλήματα. Αυτή τη σκιά δεν τη θέλει καμία χώρα από πάνω της και η Γαλλία είναι ένα στάδιο μπροστά από τη Γερμανία», καταλήγει ο κ. Παναγιώτου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >