Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάνει λόγο για μια «ιδεολογική νίκη», καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε σε συμβιβασμό με τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς για ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Ads

Ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου προχώρησε προς την εισαγωγή ενός πολύ πιο σκληρού μεταναστευτικού νομοσχεδίου από ό,τι είχε αρχικά συνταχθεί, με την κυβέρνηση να συμφωνεί να σκληρύνει την πρόσβαση σε κρατικές παροχές για τους πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες.

Οι προτάσεις απηχούν κάποιες από τις μακροχρόνιες εμμονές της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του κόμματος Εθνικός Συναγερμός, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ της «εθνικής προτίμησης», που σήμαινε τον αποκλεισμό των αλλοδαπών από τα κρατικά επιδόματα και τις δημοτικές κατοικίες.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα γινόταν ευκολότερο να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τελικά συμφώνησε προοδευτικά να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους παράτυπους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ άλλων.

Ads

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι «ο νόμος αυτός θα κάνει αποτελεσματικότερο το σύστημά μας επειδή θα απλοποιήσει δραστικά τις διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και επειδή θα είναι εφικτό να απελαύνονται γρηγορότερα οι εγκληματίες ή ριζοσπαστικοποιημένοι αλλοδαποί»

«Επιτεύχθηκε συμφωνία από το Κοινοβούλιο σε αυτό το κείμενο για τη μετανάστευση. Είναι καλό: μέτρα που προστατεύουν τους Γάλλους, η αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι στους παραβάτες αλλοδαπούς και δίκαια μέτρα, όπως το (ιστορικό) τέλος της κράτησης των ανηλίκων ή η νομιμοποίηση των εργαζομένων», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, που τα θεωρεί υπερβολικά δεξιά. Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Μακρόν, της πρωθυπουργού και των επικεφαλής του προεδρικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, καθώς οι εικασίες για υπουργούς που απειλούν να παραιτηθούν ανακυκλώθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Πλέον, το νομοσχέδιο μένει να εγκριθεί από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί απόψε.

*Με πληροφορίες από Politico, Reuters