Τα δύο μεγάλα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, την απόφασή τους να αναστείλουν τις διαδηλώσεις και να άρουν τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, λίγο μετά την παρουσίαση από τον Γάλλο πρωθυπουργό μιας νέας δέσμης μέτρων που κρίθηκε ως «απτή πρόοδος». Ωστόσο, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου αγροτών FNSEA δήλωσε ότι το κίνημα «δεν τελειώνει» αλλά «μετασχηματίζεται και θα παραμείνει ενεργό».

Ads

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ετήσια ενίσχυση 150 ύψους εκατομμυρίων ευρώ για τους κτηνοτρόφους, μείωση φόρων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που μεταβιβάζονται από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες και απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία με θειακλοπρίδη, φυτοφάρμακο που έχει ήδη απαγορευτεί στη Γαλλία.

«Οι κτηνοτρόφοι μας χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη. Γι’ αυτό θα τους δώσουμε 150 εκατ. ευρώ φορολογική και κοινωνική στήριξη φέτος και μακροπρόθεσμα. Θα συνεργαστούμε με τον τομέα για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρωθυπουργός. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα παραμείνει αντίθετη στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της εμπορικής ομάδας χωρών της Νότιας Αμερικής «Mercosur».

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσει σε αναστολή του σχεδίου «Ecophyto» που θέτει στόχους μείωσης της χρήσης εντομοκτόνων κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 και συγκεντρώνει την οργή των παραγωγών των μεγάλων καλλιεργειών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Ατάλ, η «διατροφική κυριαρχία» -έννοια που εισήγαγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ το 2014 και αναγνωρίζει ότι ο έλεγχος του διατροφικού συστήματος πρέπει να παραμείνει στα χέρια των αγροτών- θα αποτελέσει νόμο του γαλλικού κράτους το επόμενο διάστημα.

Ads

Ο υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φενό, μιλώντας μετά τον Ατάλ, ανακοίνωσε ένα πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για όσους εγκαθίστανται ως αγρότες.

Ο υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες». «Θα διεξαχθούν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε γαλλικής προέλευσης προϊόντα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (31/1) η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: πρότεινε να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

*Με πληροφορίες από France24