Μια νέα μετάλλαξη της Covid-19 εντοπίστηκε στη Γαλλία, στον νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, που βρίσκεται στην περιοχή Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής και μέχρι στιγμή έχει μολύνει 12 ανθρώπους στην κοινότητα Φορκαλκιέ.

Ads

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου μετά την επιστροφή ταξιδιώτη από το Καμερούν, όπου βρισκόταν για τρεις ημέρες.

Η νέα παραλλαγή δείχνει πως φέρει έναν αριθμό γενετικών παραλλαγών, εκ των οποίων κάποιες είναι συνεπείς με παλαιότερα γνωστά στελέχη του ιού. Για την ώρα ονομάστηκε B.1.640.2 ή απλούστερα, «IHU», από το ίδρυμα στο οποίο εργάζεται η επιστημονική ομάδα που την απομόνωσε.

Οι επιστήμονες του IHU προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν πως η παραλλαγή αυτή φέρει έως και 46 στελέχη, τα οποία είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που φέρει η λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη Δέλτα, Όμικρον.

Ads

Η δήλωση της μετάλλαξης έγινε αρχικά στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει συμπεριλάβει στις επίσημες που έχει υπό εξέταση.

Για την ώρα, σύμφωνα πάντα με το ερευνητικό κέντρο και την αντίστοιχη δημοσίευση στο medRxiv, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη χώρα επισήμως. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η νέα μετάλλαξη εκδηλώνει πιο γρήγορα συμπτώματα και εντοπίζεται πιο εύκολα, πράγμα που θεωρείται θετικό για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της.

H γαλλική ερευνητική ομάδα τονίζει ότι αν δεν υπάρχει ευρεία διάθεση εμβολίων και φαρμάκων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η συνέχεια της πανδημίας θα παραμείνει απρόβλεπτη.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. «Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό», έγραψε. «Για την ώρα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κλίμακα επικινδυνότητας θα ενταχθεί η εν λόγω παραλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις (σ.σ. γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 46 την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει 37!) και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» είπε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε 7 ενήλικες και 5 παιδιά και, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις Γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», ανέφερε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που σήμανε συναγερμό στη Γαλλία.

Και συνέχισε: «Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή “IHU” (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.24.21268174v1.full.pdf). Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών.

Επίσης το πως μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.

Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα».