Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τη γαλλική αριστερά ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Λαϊκού Μετώπου» που θα συμμετάσχει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Ads

«Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας γράφτηκε με αυτό το νέο Λαϊκό Μέτωπο!», ανέφερε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους των κομμάτων.

Αυτό το ενωμένο αριστερό «Λαϊκό Μέτωπο» πρόκειται να αναμετρηθεί με το Εθνικό Συναγερμό (RN) της ακροδεξιάς – που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές – ενώ το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται επί του παρόντος να προχωρήσει έναντι αυτών των δύο μπλοκ.

«Ξεκινάμε τώρα την εκστρατεία μας – με στόχο τη νίκη!», δήλωσε ο Φρανσουά Ρουφέν, από το αριστερό κόμμα «Γαλλία αδέσμευτη» (LFI), στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ads

Την επίτευξη της συμφωνίας χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε μεν την διαφωνία του ως προς την χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πρόεδρος Μακρόν για να διαλύσει την γαλλική Εθνοσυνέλευση, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως δεδομένου ότι ποτέ η ακροδεξιά δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, εναπόκειται στην Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει στο γαλλικό λαό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.

Ο Μακρόν ζήτησε τις πρόωρες εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αφού η κεντρώα συμμαχία του κατατροπώθηκε από το RN στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία / Καζάνι που βράζει η χώρα μετά τη νίκη Λεπέν – «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς ενάντια στην Ακροδεξιά