Στους 106 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φωτιά που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου και κατέστρεψε ιδιαίτερα τα ιστορικά τμήματα της Λαχάινα στο δυτικό Μάουι, στη Χαβάη. Οι αγνοούμενοι εκτιμώνται σε 1.300, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους παραμένει ασαφής.

Ads

Παράλληλα, η κομητεία του Μάουι έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των ανθρώπων που πέθαναν στις καταστροφικές πυρκαγιές. Η κομητεία κατονόμασε δύο θύματα, τον Ρόμπερτ Ντίκμαν, 74 ετών, και τον Μπάντι Τζάντοκ, 79 ετών, προσθέτοντας σε μια δήλωση ότι άλλα τρία θύματα είχαν ταυτοποιηθεί. Αυτά τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν μόλις η κομητεία αναγνωρίσει τους κοντινούς συγγενείς τους.

Καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για τον εντοπισμό των επιβεβαιωμένων νεκρών στις πυρκαγιές, στην περιοχή έφτασε μια κινητή μονάδα νεκροτομείου.

Πρόκειται για τη φονικότερη πυρκαγιά του τελευταίου αιώνα στις ΗΠΑ. Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης. Η άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, που μέτραγε 12.000 κατοίκους, πλέον μετράει τους νεκρούς της.

Ads

Οι αρχές παροτρύνουν τις τελευταίες ημέρες τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου ξηρασίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, 20% της έκτασης της νήσου Μάουι όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, βρισκόταν από τις αρχές του Αυγούστου στο επίπεδο προειδοποίησης 1, το οποίο αντιστοιχεί σε συνθήκες μέτριας ξηρασίας. Η διαθεσιμότητα καύσιμης ύλης ήταν υψηλή εξαιτίας της προηγηθείσας υγρής περιόδου τον χειμώνα και της επακόλουθης εμμονής των ξηρών συνθηκών.

Παράλληλα, τα προγνωστικά στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση της Μάουι. Συνεπώς, υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα συστατικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκδήλωση δυνητικά καταστροφικών πυρκαγιών.